Index Vakbarát Hírportál

Helyzetünkről árulkodik a Gmail

2009. február 12., csütörtök 15:54

A Google egyre több szolgáltatásában használja fel a földrajzi helyzetünket. Az Gmail egyelőre pontatlanul méri be tartózkodási helyünket, mert csak a szolgáltató IP-címét vizsgálja.

Rengeteg pénzt érnek a koordináták, hiszen a felhasználó földrajzi helyzetét ismerve személyre és adott szituációra szabott hirdetéseket lehet megjeleníteni. Emiatt érthető, hogy az online hirdetésekből élő Google is minden lehetőséget megragad, hogy nyomon kövesse a júzereket. A Google Labs legújabb fejlesztésével az elküldött emailek aláírásához fűzhetjük hozzá a földrajzi helyzetünket.

Az új funkció a Gmail angol nyelvű kezelőfelületén elérhető. A Location in Signature modul bekapcsolása után az aláírás beállításainál megjelenik egy új választási lehetőség: "Append your location to the signature." Ha aktiváljuk, akkor a Google az internetszolgáltató nyilvános IP-címe alapján megpróbálja kitalálni a helyzetünket.

Ez nem olyan pontos, mint a GPS, sőt, egyes előfizetőknél teljesen használhatatlan lehet. Magyarországon ugyanis egy budapesti előfizető is simán szerződést köthet egy szegedi internetszolgáltatóval, és ez esetben az aláírásban valószínűleg Szeged jelenik meg. Esetemben épp csak annyi derült ki az aláírásból, hogy Budapesten vagyok, ami az ismerőseimet aligha lepi meg.

A Google Gears felhasználói pontosabb adatokat kapnak, mert a Gears a wifi hotspotok adatait is kezeli. A mobilon betöltött Gmail egyelőre nem küld földrajzi adatokat, noha a készülékekbe beépített GPS segítségével sokkal pontosabb lenne a helymeghatározás.

Látható, hogy a Google komolyan érdeklődik a földrajzi adatok iránt, a Gmail új funkcióját csak egy héttel előzte meg a Google Latitude debütálása. Ez egy közösségi szolgáltatás, amely a mobiltelefon beépített GPS-e alapján megmutatja az ismerőseinknek, hogy merre járunk éppen.

A magánszféra védelmével foglalkozó civil szervezek – például a Privacy International – keményen kritizálták a Google lépéseit, nem tetszik nekik, hogy a keresőcég közzéteszi a felhasználó tartózkodási helyét. Mások szerint nem veszélyesek a Google helyfüggő szolgáltatásai, mert mindegyiket a felhasználónak kell aktiválnia.

Rovatok