Index Vakbarát Hírportál

Elkaptuk a Google-autót

2009. május 6., szerda 17:15 | aznap frissítve

Ha a fényviszonyok is úgy akarják, Budapest nemsokára felkerül a világ panorámatérképére, mivel a Google hetekkel a román konkurencia, a Norc után elszánta magát, és megjelent az eddig elhanyagolt városban a fényképezésre felkészített Opel Astrákkal. Mi meg üldözőbe vettünk egyet.

Hétfőn jelentek meg Budapest utcáin a német rendszámos fekete Opel Astrák, amelyek panorámaképeket készítenek a Google utcanézeti térképéhez, a Street View-hoz. Nosza, felpezsdült a blogvilág, hétfő óta készülnek az autókról a fényképek, posztolódnak a helyzetjelentések, és aki észnél volt, már lefényképeztette velük magát az örökkévalóságnak. Persze arc vagy rendszám nélkül, mert azokat a Google a személyiségi jogok miatt kitakarja.

Sic itur ad astra

Az autók tudatos becserkészését jelentősen megnehezíti, hogy a projektet nagyobb titoktartás övezi, mint egy kiemelt jelentőségű CIA-akciót: sem azt nem lehet tudni, mikor indulnak az autók, sem azt, hány van belőlük, azt meg főleg nem, hogy mikor milyen útvonalon mennek. Kis segítséggel aztán szerda délután rátaláltunk egy fekete Astrára, amely magas, antennaszerű építménnyel a tetején és Google Maps-matricákkal az oldalán meg a hátulján a Váci úton parkolt, a Dévai utca magasságában. A járókelők is azonnal felfigyeltek rá, és érdekes módon mindenki egyből tudta, miről van szó:

– Ez az, amire gondolok? – kérdezte egy fiatalember mindentudó hangsúllyal, nézegette egy kicsit a poros Astrát, aztán jelentőségteljesen távozott.

Szabó Zoli kollégám, aki közel merészkedett az autóhoz, sőt a sofőrt is megpróbálta megszólaltatni, így idézi fel az élményt:

A német szobafestők és kiskereskedelmi termékmenedzserek ízlésére optimalizált, fekete Opel Astrát csak a tetőre szerelt kétméteres fotóállvány emeli ki a Váci úti dugó egyhangú araszolásából. Pedig odabent annyi a műszer, és akkora az lcd-monitor, hogy azt bármelyik autóhifituning-hívő megirigyelhetné. Az anyósülés mellé egy laptopot, a kesztyűtartóra pedig egy 15 colos monitort erősítettek a Google mérnökei, minden bizonnyal ez irányítja a kamerákat és hangolja össze az elkészülő fényképeket a GPS jelével. Persze lehet, hogy az egész csak arra való, hogy a sofőr menet közben YouTube-videókkal szórakoztathassa magát, mert a rendszert működés közben nem láthattuk. A titoktartási szerződés ugyebár.

Éppen ezért a Google Maps minden jel szerint magyar sofőrje sem nagyon akart szóba állni velünk, mondjuk úgy, hogy készségesen hallgatott, mint egyszeri titkosszolgálatokért felelős miniszter a nemzetbiztonsági bizottság nyílt ülésén. Annyi azért biztos, hogy a Google autóiban nem lehet dohányozni, az Opel Astra kinyitott kameraállvánnyal 3,1 méter magas, viszont ha lehajtják a szerkezetet, akkor csak 2,3. Ezeket az információkat a műszerfalra ragasztott piktogramokkal teszi felejthetetlenné a sofőr számára a Google.

Low-speed Chase in Angel Land

Az üldözésnél ne gondoljanak semmi komolyra, szaknyelven mondva úgynevezett „low-speed chase"-t hajtottunk végre, ami abból állt, hogy a Váci út, a Róbert Károly körút és a Lehel utca által alkotott angyalföldi háromszög oldalai mentén, illetve azon belül követtük az Astrát, amely valami különös terv alapján haladt végig a területen, nagyjából 50 kilométeres óránkénti átlagsebességgel. (Érdekes módon a konkurens Norc autói 20-25 km/h-nál többel nem mentek, azt mondták, hogy ha ennél gyorsabban haladnak, nehéz összeilleszteni a panorámaképeket.) Később a videóból tűnt fel, hogy az autó mindig csak jobbra fordult, balra soha, ez nyilván a titkos algoritmus része.

A Google-sofőr menekülni nem akart, sőt minden sarkon szokatlanul becsületesen indexelt, viszont amikor egy kétsávos úton mellé húzódtunk, hogy oldalról is legyen róla kép, beslisszolt egy kis utcába, mi túlfutottunk rajta, aztán kaptunk egy pirosat, és örökre nyomát veszítettük. Megy ez, de még gyakorolni kell.

Nem tudjuk, működött-e egyáltalán az autó tetejére szerelt kamera, de ha szerencsénk van, benne leszünk a Google-ben, addig is tekintsék meg adrenalinpumpáló üldözésről készült videofelvételt. Jó szórakozást!

Rovatok