Index Vakbarát Hírportál

Fájlcserélők miatt csúszhat az európai hírközlési szabályozás

2009. május 15., péntek 14:03

Az EU tagállamai másfél évig dolgoztak az új uniós hírközlési keretszabályozáson, és megszületett az egyetértés, de az utolsó pillanatban belekerült a javaslatba egy kényes, sokak által nem támogatott rész a fájlcserélők jogairól. A legrosszabb esetben az egészet kezdhetik elölről.

Az Európai Unió miniszterei június 12-én döntenek arról, hogy elfogadják-e az új hírközlési keretszabályokat, amik megerősítenék a fogyasztóvédelmet. Az új szabályok értelmében nem lehet majd 24 hónapnál hosszabb a hűségszerződés, és minden esetben kötelező lesz 12 hónapos szerződést is ajánlani; a számhordozás átfutási idejét 1 napra csökkentik; kötelezettségeket írnának elő a vevők tájékoztatásával kapcsolatban; segítenék a fogyatékkal élőket hozzáféréshez és megfelelő eszközökhöz jutni; erősebben védenék a személyes adatokat.

Elcsúsztak a franciákon

Az európai nemzeti hírközlési hatóságok és a Bizottság szakértői másfél éve dolgoznak a javaslaton, és összehoztak egy mindenki által elfogadható verziót, de május 6-án a végszavazáson megváltoztatták a szöveget, és ez minden tervet borít. A franciák egyik kedvenc témáját, a fájlcserélő hálózatok felhasználóinak a védelmét beemelték a hírközlési törvénycsomagba. Ezt a változtatást valószínűleg nem fogadja el az Európai Tanács, mert pl. Franciaország is törvényt fogadott el arról, hogy bírói végzés és a védekezés lehetősége nélkül is lekapcsolható legyen a fájlcserélők internetelérése.

Amennyiben a tanács mégis elfogadja a javaslatot, a fogyasztói jogokat védő vívmányok már 2010 végére beépülhetnek a nemzeti jogszabályok közé. Ha viszont nem fogadják el, akkor jobb esetben csak újabb egyeztetés kezdődik, aminek viszont az lehet a következménye, hogy korábban kompromisszummal lezárt témák is újra terítékre kerülnek. Rosszabb esetben pedig a hamarosan megújuló Európai Parlament új javaslatot kér, azaz kezdődhet elölről a másfél éves munka.

Tovább kellene lépni

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság és az Európai Spektrumszabályozó Csoport (RSPG) elnöke pénteken sajtótájékoztatón elmondta, hogy az utóbbi szituáció nagyon nem lenne szerencsés, mert a hatóságok szakértőinek a következő hónapokban és években nem ezzel a témával kellene foglalkozniuk, hanem az új spektrumpolitika és az vezetékes hálózatok új generációinak – például az optikai hozzáférés – a szabályozásával.

Egyetlen újítás, az új európai hírközlési hatóság azonban a szavazástól függetlenül is megalakulhat még az idén. Ez lesz az Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC – Body of European Regulators for Electronic Communications), aminek a korábbi uniós testülethez, az ERG-hez képest több joga lesz. Például lesznek olyan hírközlési kérdések, amikben a Bizottságnak kötelező lesz kikérnie az BEREC szakvéleményét.

Cél, hogy az EU területén egységesebb legyen a szabályozás, és bár nem írják elő, hogy mindenhol ugyanolyan döntést hozzanak, elvárják, hogy a hasonló esetekben hasonló döntés szülessen. Ha a bizottság úgy gondolja, hogy egy nemzeti hatóság nem megfelelő döntést hozott, akkor kikérheti a BEREC véleményét.

Rovatok