Index Vakbarát Hírportál

Gigawattokat fogyasztanak a kütyük

2009. május 15., péntek 11:05

Több száz gigawattal többet kell temelnünk, ha nem javul az elektromos eszközök hatékonysága, mert a következő években robbanásszerűen megnő a kütyük száma, írja a Nemzetközi Energia Ügynökség szerdán kiadott közleménye.

A párizsi központú Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdán kiadta a Kütyük és gigawattok című jelentést, amiben az áll, hogy az elektromos gépek már most az otthoni áramfogyasztás 15 százalékáért felelnek, és ez a szám gyorsuló ütemben nő.

Világszerte egyre többen használnak elektromos eszközöket, jelenleg 2 milliárd tévékészüléket és több mint 3 milliárd mobiltelefont használnak a Földön. Az IEA becslése szerint hét hónapon belül több mint 1 milliárd számítógép működik majd.

Mindez azt jelenti, hogy a következő évtizedekben nagyon megnő a kütyük által elfogasztott áram mennyisége. Az IEA arra számít, hogy az informatikai és otthoni elektronikai eszközök energiafogyasztása 2020-ig megduplázódik, 2030-ra pedig megtriplázódik, és ekkor már 1700 terawattórát fogyasztanak a kütyük. Ez a világ háztartásainak 200 milliárd dollárba fog kerülni, és körülbelül 280 gigawattal többet kell termelni az erőművekben.

A mobil eszközök felhasználóinak nagyon fontos az eszközök élettartama, ezért az áramfogyasztást csökkentő technológiák már elérhetőek, és folyamatosan fejlődnek. A mobil eszközök emiatt sokkal hatékonyabbak, mint a fali aljzatról működő eszközök. Nobuo Tanaka, az IEA elnöke úgy véli, a kormányoknak kell beavatkozniuk azokon a területeken, ahol a piaci verseny nem kényszeríti ki az energiahatékonyságot.

Bár jobb alkatrészekkel elérhető némi megtakarítás, sokkal több energiát spórolhatunk meg a hardverek és a szoftverek összehangolásával. A kütyükben ugyanis egyre több funkció van, és mindegyik funkciónak más az energiaigénye (például egy játék többet fogyaszt, mint egy szövegszerkesztő). Az IEA szerint szigorú előírásokkal kellene szabályozni, hogy melyik funkció mennyi áramot fogyaszthat.

Rovatok