Index Vakbarát Hírportál

Száz megabit már a valóság

2009. július 1., szerda 00:31

Kipróbáltuk az ország két legjobb otthoni internetelérését, az üvegszálas hozzáférést és a jelenlegi legfejlettebb kábeltechnológiát, amelyekkel egy egész család egyszerre nézhet nagyfelbontású webes videókat, és még a torrentnek is jut sávszélesség.

Őrmező kellemes lakótelep, a panelházak óriási gesztenyefák árnyékában hűsölnek, csak éppen nagyon messze van a vibráló belvárostól. A távközlési cégek azonban kedvelik ezt a csendes környéket, így egy helyszínen ki tudtuk próbálni az UPC új szolgáltatását, ami 120 megabitre van belőve, valamint a T-Home 50 megabites üvegszálas hozzáférését.

A parányi lakásban jelenleg 2,76 megabit jut egyetlen négyzetméterre, miközben Magyarországon vannak olyan területek, ahol egy négyzetkilométerre sem jut ekkora letöltési sebesség.

Kinek kell ez?

Először teljesen szubjektív módszerrel teszteltük a két hozzáférést, mert nagyon kíváncsiak voltunk, hogy mire elég ennyi megabit. A távközlési guruk évek óta azt szajkózzák, hogy a nagyfelbontású (hd) videók miatt rengeteg sávszélességre lesz szükségünk. Persze a többségük összekeveri Magyarországot a gazdag Svájccal, mert gyakran mondanak olyanokat, hogy a családokban egyszerre hárman-négyen tévéznek majd és mindenki a saját készülékén nézi a kedvenc adását.

Összeszedtünk három számítógépet, két wifis mobiltelefont, és mindegyiken lejátszottunk moziajánlókat a YouTube-ról. Mindegyik számítógépen más-más hd-felbontású film futott, a wifis mobilokon pedig sima felbontású videók. Akadozás sem az üvegszálon, sem a kábelen nem volt, úgyhogy elindítottunk még egy torrentet is, ami már okozott kisebb képhibákat. A szerzői joggal foglalkozó akcióhősök megnyugodhatnak, a bittorrenten csak az OpenSuse telepítőjét húztuk le az egyik gépre.

A szubjektív tesztből kiderült, hogy ezekkel a technológiákkal valóban kiszolgálható egy család, főleg hogy a letöltés sem a T-Home IPTV, sem a UPC tévészolgáltatásának a minőségét nem befolyásolta, tehát a számítógépeken kívül még a tévén is mehet nagyfelbontású adás. Ez a nagy sávszélesség biztosan tetszik majd a letöltőknek, ha a szolgáltatók nem korlátozzák a fájlcserélő hálózatokat, és jól jön majd a távolabbi jövőben, amikor mindenki nagyfelbontású videókat készít, és azokat közösségi portálokon osztják meg. Most csak az okozhat gondot, hogy az 50-100 megabiten olyan sok adatot tölthetünk le, hogy néhány hetente új merevlemezt kell venni.

Tény: X < Y

Már a teszt előtt nyilvánvaló volt, hogy a letöltési sebesség összehasonlításának nincs sok értelme. Ha a T-Home 50 megabitet ad, akkor az UPC 120 megabites hozzáférése gyorsabb. A mérések szerint a T-Home letöltési sebességben 53 megabit per másodperces volt, fölfelé 25,4 megabittel mentek az adatok. A UPC-nél 102 megabitet és 8 megabites feltöltést mértünk, de ez esetben figyelembe kell venni, hogy a szolgáltatás műszaki tesztjében vettünk részt, nem a végleges terméket próbáltuk ki.

Ideje bevizsgálni a hardvert

A teszten egyértelműen kiderült, hogy nagyon sok múlik a felhasználó hardverén. Az olcsó TP Link router 50 megabitnél többet nem akart átereszteni, hiába 100 megabites rajta a vezetékes kapcsolat. Ezzel szemben a gigabites vezetékes kapcsolattal ellátott Linksys WRT610N router egyáltalán nem akadályozta a bitfolyamot.

Még meglepőbb volt, hogy az egyik számítógépen másfélszer gyorsabb volt a hozzáférés, mint a másikon. Mindkét gépen Marvell Yukon gigabites hálózatvezérlő van, de az újabb, Core 2 Duo processzoros, Windows Vistát futtató gépen lassabb volt a letöltés, mint az elavultabb, Core Duo processzoros, Windows XP-t futtató laptopon. Kerestük a hiba forrását, de nem találtuk, lehet, hogy az asztali gépen hibás a hálózatvezérlő.

Így az asztali gép tulajdonosa hiába fizetne elő 120 megabites internetre, és teljesen fölöslegesen hívogatná idegesen az ügyfélszolgálatot. A szolgáltató az égvilágon semmit nem tudna tenni azért, hogy gyorsabb legyen a hozzáférése, hiszen a számítógépet nem tudja sem megvizsgálni, sem távolról megjavítani.

Egy ehhez hasonló hardverhiba a korábbi, néhány tíz megabites interneteléréseken még nem okozott gondot, de aki gyorsabb elérést akar, annak kizárólag minőségi, megbízható eszközöket szabad vennie. Érdemes több számítógéppel tesztelni a hozzáférést, ha a vártnál lassabb a letöltési sebesség. Akár egy hibás kábel is okozhat fennakadást, mi a teszthez kizárólag jó minőségű, Cat 5e típusú kábeleket használtunk, nehogy ez legyen a szűk keresztmetszet.

Kereszttűz

Letöltési sebességben a kábel előnye egyértelmű, feltöltésben viszont az üvegszál volt jobb. A kábel előnye, hogy több lakásba van bekötve, míg az üvegszálat csak most vezetik be, és nem is mindenhová. Az ujjnyi vastag tévékábel nem túl esztétikus, míg a meglepően vékony üvegszálas vezeték simán elfér egy vékonyabb szegélyléc mögött, viszont a kábel kevésbé sérülékeny, mint az üvegszál.

Nehéz lenne megmondani, hogy melyik jobb internetelérés. Az üvegszál és száz megabites kábelnet is belépő a XXI. századba, és később mindkét technológiánál jelentősen növelhető a sebesség.

Rovatok