Index Vakbarát Hírportál

Eltűnhet a .doc formátum

2009. július 15., szerda 17:20 | aznap frissítve

Most még sokan mentik el az írásaikat a Microsoft által bevezetett .doc kiterjesztésű fájlokban, ami elég nagy hiba, mert a formátum elavult, nem is túl biztonságos, és a használata hivatalosan nem javasolt. Az új szabvány nyílt és ingyenes, ezért viszonylag könnyű lesz átállni.

Júniusban magyar nemzeti szabvány lett az ingyenes OpenOffice irodai programcsomag által használt Open Document Format (ODF), ami segítheti a nyílt formátum hazai terjedését, valamint a Microsoft elavult formátumainak az eltűnését.

Több szempontból is aggályos a Microsoft által bevezetett .doc formátum használata. A fájl vírusokat hordozhat, és ha megsérült a fájl, akkor szinte lehetetlen helyreállítani az eredeti tartalmát. Ráadásul zárt szabvány, a Microsoft kezében van a sorsa. A technológia hibáit a Microsoft is felismerte, ezért az Office 2007 már a modernebb .docx formátumot használja alapbeállításként.

A Microsoft hosszú évekig élvezhette a népszerű .doc formátum által biztosított egyeduralmát az irodai programok piacán, de a dominanciája az elmúlt években csökkent, és hamarosan akár véget is érhet.

Az ODF hamarabb vált nemzetközi ISO-szabvánnyá, és már több tucat országban nemzeti szabvány. Az ODF legfontosabb előnye a nyíltsága, mert ez biztosítja, hogy a felhasználóknak nem kell drága szoftvereket venniük a fájlok beolvasásához, szerkesztéséhez. Bárki készíthet olyan programot, amely meg tudja nyitni ezeket a fájlokat, de erre jelenleg nincs szükség. Az OpenOffice több tucat nyelven elérhető, ingyen letölthető, és az összes fontos operációs rendszeren fut.

Először a közszférában kaphat nagyobb szerepet az ODF, mert az ingyenes programcsomagot sok önkormányzat és állami intézet használja. Áprilisban Baja Ferenc informatikáért felelős államtitkár bejelentette, hogy a közigazgatási és közoktatási piacot megnyitják a nyílt szoftverek előtt. Ez persze nem meglepő, hiszen még az IHM egyik 2005-ös rendelete írja elő, hogy az intézményeknek tudniuk kell fogadni a nemzetközi szabványként elfogadott formátumokat. Tehát a közszféra 2006 óta köteles elfogadni az ODF-ben beküldött dokumentumokat, amiket a Microsoft Office alapból nem kezel (az Office 2007 SP2 már igen).

Rovatok