Index Vakbarát Hírportál

Koktélzongora a Coca-Colától

2009. július 23., csütörtök 15:20 | aznap frissítve

Vége az üdítőital-iparban uralkodó ízdiktatúrának: a Freestyle PurePour precíziós mechanikája százféle ízt tud kikeverni. Olyat is, amilyet a Coca-Cola soha nem mert palackba önteni.

A Boris Vian Tajtékos napok című klasszikusában leírt koktélzongora néhány vicces kísérlettől eltekintve ugyan még mindig csak álom, de a Coca-Cola egy lépéssel közelebb jutott hozzá: a cég érintőképernyős italautomatája rengeteg fajta egzotikus ízű üdítőt ki tud keverni, összesen több mint száz változatban, írta a Popular Science.

A Freestyle PurePour nevű a automata a mostani kólakészítők csaknem 20 literes, előre elkészített keveréket tartalmazó tartályai helyett 1,3 literes, koncentrátummal feltöltött italtárolókat használ; a keverést a lap szerint a dialíziskor és a rákbetegségek gyógyításakor használt precíziós műszerek végzik.

A gépet bemutató videóból kiderül, hogy az elkészíthető italvariációk a teljes freestyle-tól azért messze vannak. Nagyjából húszféle alapital létezik – különböző Coke-verziók, Fanta, Sprite, a Magyarországon ismeretlen Pibb, Barq's, ízesített ásványvizek – , de ha valaki például a Fantát választja, a klasszikus narancsos mellett összesen hétféle íz közül választhat, igaz, ezeket soha nem töltötte palackokba a cég.

Mivel az egyes tartályokat RFID-címkékkel is ellátták, a gép folyamatosan jelenteni tudja a központnak, hogy melyek a népszerű automaták, illetve milyen ízekből fogy a legtöbb, sőt minden ízhez tartozik egy vészleállító gomb, amellyel fel lehet függeszteni az adott italféleség kiszolgálását.

A Popular Science szerint az első gépeket már üzembe helyezték Kaliforniában, Utah-ban és Georgiában; a nyár végére összesen hatvan Freestyle működik majd az USA-ban.

Rovatok