Index Vakbarát Hírportál

Jogkezelő lopott szerzői jogdíjakat

2009. július 24., péntek 10:15

A szerzői jogi ügyekben roppant hangos és erőszakos belga SABAM-ról kiderült, hogy valószínűleg visszaélt helyzetével.

A brüsszeli főügyész egy három éve tartó vizsgálat után bejelentette, hogy a belga SABAM jogkezelő ügynökség – amely a művészek jogdíjainak számon tartásával és behajtásával foglalkozik – nem tett eleget kötelezettségének, és a beszedett pénzeket nem fizette ki a jogosultaknak. Az ügyéség ezért eljárást indított az ügynökség öt menedzsere ellen okirat-hamisítás és csalás vádjával.

A főügyész jelentésében megállapította, hogy a SABAM egy rosszul, átláthatatlanul működő szervezet, tevékenységét semmilyen külső kontroll nem kísérte. Jelenleg megállapíthatatlan, hogy mi történt a jogdíj címén beszedett összegekkel, és az sem világos, milyen módon szedték be a jogdíjakat. Annyi bizonyos, hogy a művészekhez, a jogtulajdonosokhoz jórészt nem jutottak el a begyűjtött pénzek, azok valahogy az ügynökség bankszámláján maradtak. Emellett az is felmerült vádként, hogy a SABAM saját működéséről hamis pénzügyi adatokat közölt, félrevezetve ezzel az általa képviselteket.

Pontos összegeket a főügyész nem közölt, valószínűleg az eljárás későbbi fázisában határozzák meg, hogy mennyi kártérítéssel tartoznak a megkárosítottaknak.

A SABAM egyébként akkor vált világszerte ismertté, amikor az egyik helyi internetszolgáltató, a Scarlet ellen pert nyert első fokon, mely arra kötelezte volna a szolgáltatót, hogy szűrje forgalmát a kalózkodás miatt. A SABAM másik sikere, hogy sikerült megbüntetnie egy étterem-tulajdonost, aki jogosulatlanul használta az Atomium képét a honlapján.

Rovatok