Index Vakbarát Hírportál

Megint forradalomra készül az Apple

2009. július 27., hétfő 14:20 | aznap frissítve

Könyvolvasó és zenegép lesz az Apple új táblagépében. A szórakoztatóipar azt reméli, hogy egy-egy sláger helyett megint teljes zenei albumokat tudnak majd eladni.

Néhány hete még csak tajvani lapok pletykáltak az Apple érintőkijelzős táblagépéről, hétfőn azonban már az alapos és megbízható Financial Times írt az új kütyüről. Az üzleti napilapban a hardverről nem jelent meg friss adat, de sok kiderült a kapcsolódó szolgáltatásokról.

Az Apple a négy nagy zenekiadó bevonásával fejleszti a táblagépét, ami a tervek szerint szeptemberben jelenik meg. Így karácsonyig lesz idő arra, hogy a vevők megismerjék az új kütyüt. Korábbi hírek szerint a táblagépen 10 hüvelykes érintőkijelző lesz, az operációs rendszere iPhone OS, és ugyanúgy wifin csatlakozik majd az internetre, mint az iPod Touch.

A kiadók abban bíznak, hogy az Apple segítségével visszahozhatják a cd-k korszakát, legalábbis részben. Szerencsére nem a karcolódó műanyag lemezeket sírják vissza, csupán arról van szó, hogy egy-egy sláger helyett szeretnének ismét teljes albumokat eladni, mert azokon sokkal nagyobb a hasznuk.

Egy jövőbeni album olyan lesz, mint egy interaktív könyv, amit zenehallgatás közben érdemes lapozgatni. Lesznek benne fotók, dalszövegek, megjegyzések és más interaktív tartalmak.

A nagyméretű kijelző hordozható videolejátszónak is jobb lesz, mint a zsebméretű iPhone. A Financial Times úgy tudja, hogy az Apple a könyvkiadókkal is tárgyal, tehát az új, most még ismeretlen nevű kütyü az Amazon Kindle riválisa lesz.

Rovatok