Index Vakbarát Hírportál

126 millió forintos büntetést kapott egy fájlcserélő

2009. augusztus 2., vasárnap 13:49 | aznap frissítve

Megrögzött fájlcserélő akadt a zeneipar horgára, és fiatal egyetemista elvesztette az ellene indított pert. A bíróság 675 000 dolláros, azaz 126 millió forintos büntetést szabott ki rá.

A szövetségi bíróság bűnösnek találta Joel Tenenbaumot a szerzői jogok megsértésében, és minden egyes interneten megosztott dalért 22 500 dollár büntetést kell kifizetnie.

Szinte esélye sem volt a diáknak a védekezésre, mert a felperes ügyesen gyűjtötte a bizonyítékokat, írja az Ars Technica. Kimutatták, hogy a vádlott milyen dalokat osztott meg a számítógépén, és hogy többféle fájlcserélő programot használt; a Napster, a Kazaa, az AudioGalaxy és az iMesh is futott a számítógépén. Ezekkel 1999 óta töltött le fájlokat.

Tenenbaum notórius fájlcserélő volt. Apja már 2002-ben figyelmeztette, hogy ezért beperelhetik, de akkor sem állt le, amikor 2005-ben már a zenekiadókat képviselő ügyvédi irodától kapott felszólító levelet. Annyira kitartó volt, hogy még 2008-ban is a fájlcserélő hálózatokon lógott, noha 2007-ben pert indított ellene a zeneipart képviselő RIAA.

Tenenbaum a második ember, akit az USA-ban fájlcserélés miatt elítéltek. Jammie Thomas-Rasset dalonként 80 000 dolláros büntetést kapott, ami 24 megosztott dallal összesen 1,92 millió dollárt jelent. A kiadók 18 000 embert vettek célba, de tavaly decemberben bejelentették, hogy nem indítanak új ügyeket, csak a meglévőket zárják le.

Rovatok