Index Vakbarát Hírportál

Videó az ókori számítógép működéséről

2009. augusztus 3., hétfő 11:18 | aznap frissítve

Több mint száz éve foglalkoztatja a tudósokat az 1901-ben a megtalált különleges mechanizmus, az antiküthérai szerkezet, amelyről az utóbbi időben kiderült, hogy valószínűleg egy ókori számológép lehetetett.

Az elmúlt néhány évben megélénkült az érdeklődés az antiküthérai szerkezet iránt, amit három évvel ezelőtt sikerült rekonstruálni. Ezek után újabb rekonstrukciók készültek, és többen próbálták leírni a működését. A részletes vizsgálatok kimutatták, hogy a gépezet tud összeadni, szorozni, osztani, kivonni, összehangolja a holdhónapokat az évekkel, megmutatja, hogy hol van a nap és a hold egy adott égövben. Számlapjáról rendkívül pontosan leolvasható, hogy mikor lesz nap- vagy holdfogyatkozás, mivel számításba veszi a hold elliptikus pályáját is.

A kutatások tavaly újabb eredményeket hoztak, amelyekről a tudósok a Nature-ben is beszámoltak. A tanulmány szerint a szicíliai Szürakuszaiban élő Arkhimédész lehetett a gépezet ötletgazdája. A szerkezetet vizsgáló tudóscsoport nagy felbontású képalkotó rendszerekkel és háromdimenziós röntgentomográffal világította át mechanizmust, és a korábbinál sokkal részletesebben megismerte a felépítését, alkatrészeit. A projekt vezetője azt is közölte, hogy a szerkezet hátlapján látható ábrák egy ókori naptár 12 hónapját és más időszámítási egységek korinthoszi eredetű nevét tartalmazzák, amelyek Arkhimédészig visszanyúló örökségre utalnak.

A feliratokban szerepelnek az úgynevezett metonikus naptár egységeinek eddig nem ismert elnevezései is, illetve arra is utalást találtak, hogy valószínűleg az olimpiák kezdési idejének kiszámolására is használhatták a szerkezetet. Az ókori olimpiai játékok, amelyekkel kezdetét vette az olimpiádnak nevezett négyéves ciklus, a nyári napfordulóhoz legközelebb eső teliholdkor kezdődtek. Az olimpia kitűzése így csillagászati ismereteket követelt.

Egy kutató, Jo Marchant pedig nemrég jelentette be, hogy egy másik, kevésbé ismert ókori sportjátékra, a Dódóné közelében tartott Naa játékra is van utalás a feliratokon, ezért talán itt készülhetett a szerkezet, és esetleg idősebb, mint eddig gondolták: nem az időszámítás előtti első században készült, hanem korábban.

Marchant előadásának nem is ez a bejelentés volt a szenzációja, hanem az a Mogi Vicentini csillagász és informatikus által készített videomodell, mellyel az antiküthérai szerkezet működését igyekszik bemutatni. (Az alábbinál sokkal jobb minőségben lehet letölteni a 331 megabájt méretű videót Vicentini honlapjáról.)

Rovatok