Index Vakbarát Hírportál

Zombitámadás a Munkásotthon utcában

2009. augusztus 11., kedd 10:15

Gondolták volna, hogy az újpesti Munkásotthon utca zombik által fertőzött terület? Mi sem hittük volna, de végül csak elkaptak bennünket, akárhogy futottunk. Az androidos mobiltelefonokon futó Zombies, Run végre összehozta a valóst a virtuálissal.

A valóság és a virtuália összeolvasztásáért eddig a cyberpunk mesterei és az elszállt hollywoodi forgatókönyvírók tették a legtöbbet: főhős belép a számítógépes világba, ott vagdalkozik, száguldozik, vírust irt, aztán vagy feloldódik az univerzális bitfelhőben, és ő lesz a Kiválasztott, vagy a fejére esik egy 28,8 Kbps-es faxmodem, és tolószékben kénytelen eltölteni élete hátra lévő részét.

Ez a fikció. A vértelen valóság az elmúlt években leginkább az Alternate Reality Games (ARG) formájában öltött testet – ezek azok a játékok, amelyek a való világot igyekeznek háttérként használni egy-egy interaktív narratíva előadásához (RealityRun, I Love Bees, Majestic), és amelyek soha nem lettek igazán népszerűek, bármekkora is volt a felhajtás körülöttük. Ahhoz képest ugyanis, hogy milyen drágán lehet megvalósítani őket, és mekkora infrastruktúrát meg részvételi kedvet követelnek, inkább hasonlítanak egy túlkomolykodott Schönherz-kupára, mint a Mátrixra.

Ki gondolta volna, hogy az első igazán ötletes valós-virtuális-fúzió egy szimpla mobiltelefonos alkalmazásban valósul meg? Ingyen? Ez a Zombies, Run, egy androidos telefonokra írt menekülős játék, amely valós térben helyezi el a valós embert és virtuális ellenfeleit. Itt éppen néhány kiéhezett zombit.

Walkthru Runthru

Előkapjuk androidos telefonunkat, jelen esetben a frissen vásárolt HTC Herót, és a játék a beépített GPS-vevő segítségével elhelyez minket a Google Mapsen, oda, ahol éppen tartózkodunk (második otthonunkban, az újpesti Munkásotthon utcában). Kiválasztjuk a térképen, hová szeretnénk eljutni – ez lesz a Shelter, a menedék. Beállítjuk az ellenfelek tulajdonságait – hány zombi legyen, és milyen agresszív –, aztán őrült rohanásba kezdünk valós lakóhelyünk valós utcáin, egészen addig, amíg a nem valós zombik el nem kapnak minket. Mert egyszer úgyis elkapnak.

Az alábbi videón egy korábbi verzió látható:

A játék finomhangolható: a „Type of outbreak”, vagyis a járvány típusa többféle lehet a kontrollálttól, amikor csak néhány álmos, jóllakott zombi jelenik meg a környező utcákban, egészen a totálisig, amikor minden sarkon leselkedik fertőzésre kész ellenség. A zombik sebességük szerint származhatnak Az élőhalottak éjszakájából (Night of the Living Dead) , ilyenkor a sebességük 2 mérföld óránként, jöhetnek A kaptárból (Resident Evil, 5mp/h) vagy a 28 nappal később-ből (8 mp/h, az már majdnem 13 km/h). Alapállásban a zombik zöldek, de ha észrevettek bennünket, pirosra váltanak, és akkor nincs kegyelem.

Két perc után kapnak el. Amikor az ember az életéért fut, nehezen tudja szemmel tartani a kijelzőt, de a telefon készséges rezgéssel jelzi, ha a tulajdonosba hátulról belé-belémar egy zombi. Ha már a sarkában liheg, a rezgések sűrűsödnek, és az áldozat végső sikolyát egyetlen hosszú, folyamatos rezgés jelzi.

Sajnos vagy Google Maps-es integráció nem tökéletes, vagy a zombik csalnak; annyi biztos, hogy a Munkásotthon utcában még csak leselkedtek, de amikor bemenekültünk a biztonságosnak vélt Aradi utcába, a fizika és a KRESZ szabályait figyelmen kívül hagyva egész egyszerűen átgázoltak a lakótelepi házak falain, és rövid idő alatt elkaptak bennünket.

Zombies, Die

A Zombies, Runt hivatalosan nem is alternate reality, hanem trans-reality játéknak hívják, de ha lehántjuk róla a fellengzős műfaji meghatározást, kezelhető szimpla motivációs programként is, kedvüket vesztett vasárnapi kocogóknak. A fejlesztési lehetőségek száma viszont végtelen. Képzeljünk el például sok száz kilométeres, unalmas autópályás utazást zombiüldözéssel megbolondítva, esetleg multiplayerben, úgy, a zombik szerepét autóstársaink alakítják. Vagy képzeljük el ugyanezt jetskivel, esetleg kisrepülőgéppel.

Maga a fejlesztő is szeretne továbblépni: ha kijönnek az iránytűvel is felszerelt androidos mobilok, a zombikat le is lehet majd lőni, és az önnön preindusztrialitásába belefásult, végletekig elzombisodott Újpest utcáit attól kezdve vidám Quake-ezés zsivaja verné fel, az utcasarkokon felvehető rakétavetőkkel és health packekkel, mindannyiunk őszinte megelégedésére. Arról nem is beszélve, hogy le lehetne lőni az összes zombit.

Rovatok