Index Vakbarát Hírportál

Összefog a Bing és a Wolfram Alpha

2009. augusztus 24., hétfő 15:30 | aznap frissítve

Apró, de hasznos segítőtársra talált a Microsoft: a Wolfram Alpha tudásszámításos motorjának adatai köszönhetnek vissza a Bingben.

Stephen Wolfram brit matematikus a hétvégén arról számolt be, hogy a nevét viselő webkeresőben a nyáron több mint ötvenezer hibát kijavítottak, illetve új tudástárakat és kétmillió sornyi kódot adtak hozzá. A TechCrunch informatikai híroldal azonban a céghez közel álló forrásoktól úgy tudja, hogy Wolfram épp csak a legérdekesebb hírt nem közölte: szövetkeztek a Microsofttal.

A megállapodás szerint a Microsoft keresője megjeleníthet bizonyos tudományos jellegű adatokat a Wolfram Alpha által generált tartalomból. Ezzel a lépéssel a Microsoft Bing nevű keresője rendkívül hatékony tudományos munkatársat kapott a komplex témakörökkel kapcsolatos számítási munkákat végző Wolfram Alpha személyében, és ezzel tovább erősítheti piaci részesedését a rivális Google-lel szemben.

Szakemberek nagy jövőt jósolnak Stephen Wolfram agyszüleményének, amely a hagyományos keresőalkalmazásokkal szemben nem találati linkeket dobál fel, hanem közvetlenül a beírt kifejezés vagy kifejezések alapján igyekszik megválaszolni a feltett kérdést. A tudásszámításos motorral meghajtott szoftver egyelőre vegyesen teljesít, a fejlesztések azonban továbbra is gőzerővel zajlanak.

Apránként haladnak előre az alkalmazás egyik legszembetűnőbb hiányosságának kezelésében is – a motor ugyanis nyelvtani problémák miatt az esetek közel felében nem érti meg a beírt keresési paramétereket.

Egyelőre csak találgatások folynak arról, pontosan milyen megállapodást kötött a Microsoft és a Wolfram Alpha. Elképzelhető, hogy a Binget kiegészítik egy tudományos adatokat megjelenítő keresési kategóriával, vagy kérdezz-felelek oldallal, amelyen a tudásszámításos motor által generált tartalom jelenik meg.

Rovatok