Index Vakbarát Hírportál

Hangosabbak lesznek az elektromos autók

2009. szeptember 8., kedd 15:07

A hibrid vagy az elektromos autók egyik jellemző tulajdonsága, hogy szinte hangtalanok. Éppen ettől válnak veszélyessé a vak gyalogosok számára. A japán kormány autógyártók, a vakok szervezetei és fogyasztói csoportok bevonásával június óta keresi a megoldást a mind komolyabb visszhangot keltő problémára.

A létrehozott testület abból indul ki, hogy az autóknak valamilyen hangot vagy jelzést kellene kiadniuk, amely figyelmezteti a vak gyalogosokat. A javaslatok között szerepel motorhang és a telefoncsengésre emlékeztető dallam is. Év végére tervezik a fejlesztési elképzelés előterjesztését, a végrehajtás azonban törvényi változásokat is igényel majd.

A vakok szervezete a nyár elején kérte fel a kormányt, hogy utasítsa a hibrid járművek gyártóit: tegyék autóikat a vakok számára is biztonságosabbá. Felmérésük szerint a vak embereknek több mint a fele tart a hibrid autóktól zajtalanságuk miatt, bár eddig nem jelentettek olyan balesetet, amely emiatt következett volna be.

Japán legnagyobb lapja, a Jomiuri szerint valószínűleg 2010-től lesznek kaphatók olyan Toyota hibridautók, amelyek radarjai érzékelik majd a közelben lévő gyalogosokat, és alacsony sebességnél figyelmeztető hangot bocsátanak ki. A szigetországban nemzetközi összehasonlításban jóval több gyalogost ütnek el a járművek, mint más országokban.

Rovatok