Index Vakbarát Hírportál

Nehezen indul be az informatikai felnőttképzés

2009. szeptember 9., szerda 09:01

A magyar gazdaság versenyképességét is növelő, tavaly májusban bejelentett informatikai felnőttképzési program (TITAN) azért nem indult el, mert még vált elérhetővé a korábban megígért 11 milliárd forintos uniós támogatás.

Eredetileg idén januárban indult volna a TITAN keretprogram, aminek a célja a digitális írástudás növelése, illetve az informatikai szakemberhiány csökkentése, de a megfelelő állami támogatás és szabályozás híján a start elmaradt. Klotz Tamás, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) főtitkára kedden elmondta, hogy a szervezők tavaly október óta folyamatosan konzultálnak az állam képviselőivel, a Miniszterelnöki Hivatal illetékeseivel, de ez nem vezetett ereményre.

A TITAN (Tréning-keretprogram az Információs Társadalom Alkalmazkodóképességének Növelésére) akciót a Microsoft kezdeményezte, és azóta számos más iparági óriáscég csatlakozott, például a Cisco, a HP, az Intel, és a nyílt forráskódot alkalmazó vállalatokat képviselő ULX és az Open SKM. A program megvalósításában részt vesz a Magyar EU Fejlesztési Igazgatótanács (MEFIT) is.

Drajkó László, a Microsoft Magyarország vezérigazgatója elmondta, hogy az informatikai cégek ezrei várják a program indulását, mert hatékonyabbak szeretnének lenni a gazdasági válság idején is. A szervezők és az érdekelt vállalatok évi 2,2 milliárd forint értékű, jogdíjakat, licenceket és pénzügyi támogatást tartalmazó felajánlást tettek, és várják, hogy mikor indulhat a program.

A keddi eseményen nyilvánosságra hozott közlemény szerint a szervezők nem tettek le a program megvalósításáról, s elképzelhetőnek tartják, hogy az állam által a munka-erőpiaci képzésre elkülönített 12 milliárd forintból jövőre elkezdődhet a TITAN is.

A tervezett projekt az eredeti szándékok szerint minden kis- és közepes cég számára elérhető lesz azért, hogy növelni tudják digitális képességüket. A kezdeményezés lényege, hogy a magyar piacon is minél több jól képzett információ- és kommunikációtechnológiai szakembert képezzenek a magyar vállalatok nemzetközi versenyképességének növelése és az e-Befogadás társadalmi és gazdasági alapjainak megteremtése érdekében.

A TITAN program három célt fogalmaz meg, így azt, hogy a kis- és közepes vállalkozások számára is a hétköznapok természetes része legyen a magas fokú számítógép-használat és a digitális írástudás. A másik cél az, hogy csökkenjen az informatikai szakemberhiány, ami nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is érzékelhető. A harmadik cél pedig az, hogy az általános oktatás keretében is tanítsák a digitális írástudást, a számítógépes ismereteket.

Az eredeti cél az volt, hogy az első évben 10 ezer informatikai szakemberhez, 25 ezer üzleti vezetőhöz jusson el a program, illetve ezen túlmenően százezres nagyságrendben a munkavállalókhoz is. A több mint 10 milliárd forint forrásigényű TITAN-programot 2009-2010-2012-re tervezték.

Rovatok