Index Vakbarát Hírportál

Egykerekű Segway a Hondától

2009. szeptember 24., csütörtök 10:30 | aznap frissítve

Kísérleti elektromos egykerekűt mutatott be csütörtökön a Honda Motor japán autógyár. Az U3-X közlekedési és szabadidős eszköz az ASIMO humanoid robotoknál alkalmazott egyensúlyozó berendezést használja.

Az egykerekű 65 centi magas, és úgy néz ki, mint egy nyolcas számjegy. A közzétett képek szerint az egész készüléknek a lelke mintha a nyolcas alsó karikájában lenne elrejtve.

Az egykerekű utasa a nyolcas felső karikáján rögzített nyergen ül, az alsó körön oldalt van két lábtartó. Az egyetlen kerék bármely irányban foroghat, előre, hátra, oldalt, átlósan. A kormányzás a felsőtest döntésével történik.

Az egykerekű súlya nem egészen 10 kiló. Hat kilométer per órás sebességgel haladhat. A motort lítiumionos akkumulátor hajtja, amely másfél órás töltés után 1 órán át képes üzemelni.

A Hondának - a főmérnök bejelentése szerint - egyelőre nincs konkrét terve a járművel, még ötleteket vár a potenciális felhasználóktól, első sorban a fiataloktól. Az eszközzel további kísérleteket fognak végezni a gyakorlati felhasználhatóságáról.

A Honda szerint az egykerekű forradalmasíthatja az egyéni közlekedést, de a fiatalok feltehetően inkább szabadidős játékszert csinálnak majd belőle.

A bemutatón a használhatóságra utaló fényképek egyikén egy tizenéves gördeszkás stílusú akrobatamutatványt végez a monociklivel. De látható a egykerekűnek egy olyan változata is, amely utas nélkül mozog, és italokat szolgál fel.

Rovatok