Index Vakbarát Hírportál

Végre gyorsan fut a Crysis

2009. szeptember 25., péntek 16:30 | aznap frissítve

Az új AMD-kártyának köszönhetően végre lehetőség van a korábbi rekordok megdöntésére. Az első tesztek szerint a Radeon HD 5870-es valóban mindennél erősebb.

A tuningmesterek úgyis hétről hétre megdöntik a rekordokat, a világ legerősebb gépéről tehát nincs értelme írni, a világ legerősebb bolti konfigurációjáról viszont annál inkább: a rekorder általában hónapokig ül a trónján, amíg be nem mutatnak egy új csúcsprocesszort vagy grafikus gyorsítót.

Új Radeon

Processzorfronton egy ideje változatlan a helyzet: a rekorder évek óta az Intel, újabb és újabb termékeivel csak saját magát képes megverni a gyártó. Az AMD gyengélkedése miatt aztán az órajelharc is jelentősége is elmúlt, meg már amúgy is más irányba tart a világ: jelenleg a 45 nanométeres gyártástechnológiával készülő Core i7-esek vannak a csúcson, abból is 3,33 gigahertzen fut a legerősebb otthoni verzió. A 975 Extreme Edition-névre hallgató csipben 8 megabájt gyorsítótár van (több, mint ahány memória volt sokunk első gépében), és pontosan ez került az Alienware Aurora ALX-be.

A gép viszont nem a processzortól, sokkal inkább a brutális grafikus gyorsítótól lesz érdekes. Az AMD Radeon 5000-es sorozata ugyanis csak most került a boltokba, a gpu teljesítménye meg úgy magasodik a mezőny fölé, ahogy a Gerencsei Tájvédelmi Körzet Tatabánya fölé. Na most ebből került kettő a konfigurációban: a Radeon HD 5870 az igazi újdonság, amivel olyan sebességrekordok születhetnek, amik pár hete még elképzelhetetlenek voltak.

A gépbe jutott még 6 gigabájt, 1600 megahertzen üzemelő memória, egy terabájtos háttértár, vízhűtés, bluray-író, amiből gyorsan össze is jött a négyezer dolláros, áfával együtt körülbelül egymillió forintos vételár.

Az Alienware ellen három rendszert küldtek harcba, ezekben Geforce GTX 285-ösök és 295-ösök, meg 2,8-3,97 (tuningolt) gigahertzes Core i7-esek dolgoznak, áruk 1600 és 3300 dollár között mozgott.

Kikapcsolt effektek

Nem meglepő, hogy a teszteket toronymagasan az Alienware nyerte. Far Cry 2-ben például 1920x1200-as felbontás mellett 95 képkockát produkált másodpercenként a rendszer, míg a konkurenciának csak 50-52 képkocka jutott.

Jelentős különbségek adódtak Crysis alatt is, ahol 76 képkocka jutott az új rendszernek, és 45-57 a régebbieknek. Persze nem mindent maximumra állítva, mert úgy nincs gép a Földön, ami normálisan futtatná a játékot, az antialiasingot például kikapcsolták, de a részletességet high-ra, a felbontást meg 1920x1200-ra tették.

Összességében a lap megállapította, hogy az Alienware Aurora a legerősebb gép, amivel eddig találkoztak, de meg is kérik az árát.

Rovatok