Index Vakbarát Hírportál

Csak megfelelő gépre kerülhet Windows 7

2009. október 1., csütörtök 11:05

Fontos részletek derültek ki a Windows 7 kompatibilitását jelző matricák használatáról. A Microsoft láthatóan szeretné elkerülni azokat a pofonokat, amiket a Windows Vistával nem teljesen kompatibilis hardverek miatt kapott.

Ezúttal nem lesz előzékeny a Microsoft a partnereivel, és aki Windows 7 matricát akar rakni a terméke dobozára, annak a korábbiaknál szigorúbb teszteken kell átmennie. Szigorúbbak lesznek a tesztelési követelmények, csak azok a termékek kaphatnak Windows 7-logót, amelyek optimálisan működnek, azaz nem döntik össze a rendszert, nem indítják újra, és a lehető legkevesebb hibajelenséget produkálják.

Az is nagyon fontos, hogy a tesztelt termékeknek a Windows 7 összes verziójával működniük kell, beleértve a 64 bites verziókat is. Ezek a rendszerek egyre elterjedtebbek, viszont a felhasználók nagy részének valószínűleg halvány fogalma sincs róla, hogy a saját számítógépe hány bites. Az egységes matricával viszont ez nem is számít.

Nemcsak a vásárlók járnak jól, hanem a gyártók is. Állítólag olcsóbb lesz a termékek hitelesítése, és a Microsoft elég hamar bevonta a partnereit az operációs rendszer fejlesztésébe, hogy elég idejük legyen a Windows 7-tel kompatibilis termékek kifejlesztésére.

Hardveren csúszott el a Vista

A Windows Vistával kapcsolatos élményeinket máig meghatározza a totálisan elhibázott matricázási módszer. Olyan gépeken próbáltuk ki az akkor még új operációs rendszert, amelyeknek a matrica szerint hibátlanul kellett volna futtatniuk a Vistát. Ehhez képest még hónapokkal a Vista megjelenése után is sok hardverhez nem volt hivatalos driver, és később is sok volt a hibás driver. Nem azt az élményt kaptuk, amit a Microsoft logója hirdetett.

Ezzel nem csak nekünk volt bajunk, az USA-ban a júzerek beperelték a Microsoftot a kompatibilitási problémák miatt. Ők azt kifogásolták, hogy a Vistával kompatibilisnek hirdetett számítógépeken az operációs rendszer számos újítása nem működött.

Az sem tett jót a Vistának, hogy drámaian megnőtt a hardverigénye a korábbi Windows XP-hez képest. A minimális hardverkövetelmény azonban röhejes volt, nagyjából azt jelentette, hogy az adott gépen a Vista elindult, de nem futott, hanem inkább csak döcögött.

Szerencsére a Microsoft láthatóan igyekezett tanulni a hibáiból. Már csak a hónap végéig kell várni, hogy kiderüljön, jó tanuló volt-e.

Rovatok