Index Vakbarát Hírportál

Miből lesz a Suhamér?

2009. október 1., csütörtök 00:32

Kedves szülők, ha önök mindezidáig aggódva figyelték, ahogy a gyerek leckeírás helyett autós játékokkal játszik a számítógépen, most kezdhetnek még jobban aggódni. Mert ha a gyerek elég ügyes, nagy az esélye annak, hogy a következő versenyhétvégén már nem a kisszobában, hanem az imolai lelátón rágják a körmüket, és nem a gyerek tanulmányi eredményeit féltik, hanem az életét.

Hogyan nyer valaki kupát a világ egyik leghíresebb versenyhelyszínén, az Enzo és Dino Ferrariról elnevezett imolai pályán, úgy, hogy életében nem ment rajta végig? Egyszerű: leül otthon a számítógép elé, elindítja a viszonylag ismeretlen, viszont bárhol kapható, kedvezményesen 1990 forintos autóversenyes játékot, a Race 07-et, kiválasztja a Seat Leónt meg az imolai pályát, és addig köröz rajta, amíg behunyt szemmel is tudja, melyik fűcsomónál milyen erővel kell fékezni, milyen íven kell bemenni a Tamburellóba, hányas fokozatban lehet átzúgni a Villeneuve-ön, és hol lehet elkezdeni kigyorsítani a Rivazzából, a célegyenes előtti utolsó kanyarból.

Aztán elutazik az észak-olaszországi városkába, Imolába, felveszi a versenyoverallt meg a sisakot, beül az autóba, és 25 évesen megszerzi a Seat León EuroCup végső győzelmét, néhány tizedmásodpercet verve a nála 15 évvel idősebb veterán olasz versenyzőre, Massimiliano Pedalàra.

Ha hiszik, ha nem, pontosan ez történt Michelisz Norberttel, a Zengő Motorsport versenyzőjével, aki Kiss Norbert és az RTL Forma-1-es szakkomentátoraként is ismert Wéber Gábor mellett már a harmadik magyar pályaversenyző, akiről köztudott, hogy számítógépes játékokkal kezdte versenyzői pályafutását.

Mégis lenne hát átjárás az idióta számítógépes játékok és a való világ között?

Grand Prix Legends, Race 07, GTR3

Amikor a mai szemmel kezdetleges grafikájú Grand Prix Legendsen edződött Wéber 2001-ben megnyerte a játékban rendezett világbajnokságot, majd egy évvel később valódi autóban, valódi aszfalton az Opel Astra Médiakupát, még rá lehetett fogni a sikert a szerencsére vagy a szerény képességű médiaellenfelekre. De Wéber azóta két bajnoki első, illetve két második helyet, összesen 27 futamgyőzelmet szerzett a Renault Clio Kupában, aztán egy nemzetközi győzelmet a Seat León EuroCupon a dél-franciaországi Pau utcai pályáján, és ehhez már olyan sok szerencse és olyan rossz ellenfelek kellenének, amilyenek már nincsenek is.

Közben felnőtt mellette a következő szimulátoron edződött versenyzőgeneráció: Wébert 2007-ben a Seat León kupában az a Kiss Norbert ütötte el az elsőségtől, aki 2003-ban kezdett játszani a Live for Speeddel, az egyik legrealisztikusabbnak tartott pc-s szimulátorral. Kiss egy évvel később ült életében először versenyautóban (szintén Astrában), majd 2006-ban már bajnok volt Clióval, 2007-2008-ban meg Seattal.

Amikor a Zengő csapat új versenyzőt keresett magának, a számítógépes ranglista alapján találta meg Michelisz Norbertet, akinek a mostanra urban, sőt inkább rural legend számba menő sztori szerint a traktorról kellett leszállnia, hogy beszélni tudjon a csapattal, ugyanis éppen szántott. A többi, ahogy mondani szokás, már történelem.

WTCC zokniban

Az olajszagú, koszos körmű, turbólyukaktól szabdalt beszédű férfiak helyett, akikre számítottunk, három disztingvált, udvarias és intelligens úriember jelent meg az Index szerkesztőségében, hogy bemutassa, mire képes egymás ellen a számítógép előtt. Kiss és Michelisz még a cipőjét is levetette, hogy jobban érezze a célra beszerzett Logitech MOMO Racing pedálokat – Wéber, aki mostanra visszavonult az aktív szimulátoros versenyzéstől, megerősítette, hogy a játék zokniban az igazi.

Nagyon komoly összecsapás nem volt, a versenyzők boldogan és nagyon tudatosan köröztek az imolai pályán. Először nagy lökdösődés és sok kisodródás után Wéber nyilvánította magát győztesnek Michelisszel szemben, aztán elfoglalta a kommentátori széket, és a WTCC Palik Lászlójaként élőben közvetítette a Kiss-Michelisz összecsapást. Nem volt tétje, nem is néztük, ki győzött, annál sokkal érdekesebb volt, ahogy Michelisz megszokásból levágott egy kanyart, amelyet az igazi Imolában már kiegyenesítettek, a szimulátorban viszont még nem.

A Race 07, a játék, amelyet a versenyekre való felkészüléshez is használnak, a WTCC (World Touring Car Championship, túraautó-világbajnokság) hivatalos játéka. Nem mai találmány, viszont Wéber szerint 95 százalékos pontosságú, ezért jól használható az ideális ívek, a féktávok, a kanyarsebességek begyakorlásához, nem beszélve az autó beállításaitól, amelyek egy versenyen mindent eldönthetnek. A játékosok BMW-k, Seatok, Chevrolet-k, Alfa Romeók és Hondák közül választhatnak, és kiválaszthatják, melyik versenyző bőrébe bújnak – a választék Andy Priaulx háromszoros WTCC-bajnoktól a kétszeres orosz bajnok Alekszandr Lvovig terjed. Ha minden jól megy, jövőre Michelisz is ott lesz a választható versenyzők között.

A Race 07-et a CD Projekttől, a Logitech MOMO Racing kormányokat és pedálokat a BSC Kft.-től kaptuk tesztelésre.

Rovatok