Index Vakbarát Hírportál

A magyarok rákattantak a Windowsra?

2009. október 8., csütörtök 15:10 | tizennégy éve frissítve

Meglehetősen drága lesz a Windows 7, ezért kérdéses, hogy a következő hónapokban miként alakul az operációs rendszer részesedése. Egy felmérés szerint az ingyenes próbaváltozatok elterjedtsége 2,9 százalék, amivel a Windows 7 most lenyomja az OS X-et és a Linuxot is.

Mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia annak, aki a Windows 7 legjobb, Ultimate változatát akarja megszerezni, mert a Microsoft Magyarország a cég csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, igyekeznek 100 000 forint alatt tartani az árat. A többi változat ajánlott bruttó árát is elmondták: a dobozos Home Premium hatvanezer, a számítógépre előre telepített változat harmincezer forintba kerül. A dobozos upgrade 36-36 ezer forint. Ezek persze csak ajánlott árak, a boltokon múlik, hogy a kezdeti ár mennyire száll el.

Amíg az amerikai vásárlók komolyabb családi kedvezményt kapnak a Windows 7-re (149 dollárért 3 gépet frissíthetnek Windows 7-re), addig a valamivel szegényebb magyar piacon nem lesz ilyen. Viszont nagyobb kereskedésekben lesz majd olyan akció, hogy aki Windows 7-tel felszerelt számítógépet vesz, fél áron vehet upgrade-et a korábbi gépére.

Magyarországon a 4 millió számítógépből körülbelül 2,2 millió alkalmas a Windows 7 futtatására. A Microsoft becslése szerint egy év alatt körülbelül 22-30 százalékos részesedést ér el a Windows 7, és 2012-re már 75 százalékos lesz az elterjedtsége. A Microsoft szerint a magyar felhasználók várják az új rendszert. A lakosság arányában nálunk volt a legtöbb bétatesztelő, és a rankings.hu mérése szerint a Windows 7 piaci részesedése most 2,9 százalék, míg az OS X-é 0,63 százalékos, a Linuxé pedig 0,54 százalékos. Persze ezt még az ingyenes bétaváltozattal mérték, nem a fizetős verzióval.

A Windows 7 két hét múlva jelenik meg, és először a Saturn elektronikai áruházban lesz kapható 21-én éjféltől.

Multimédiás extrákat is kapnak a magyar vásárlók, a (most még csak bétaként elérhető) onlinemediacenter.hu portálon bármely magyar videoforrás becsatornázható. Ez annyit jelent, hogy a Windows 7 távirányítóval kezelhető médialejátszója, a Media Center akár az Indavideó tartalmait is le tudja majd játszani.

Rovatok