Index Vakbarát Hírportál

Az emailező gyermek ellen nem nyomozhatnak

2009. október 12., hétfő 15:45

Fél évig nyomoztak a rendőrök két tizenéves gyermek ügyében, akiket bilincsbe verve állítottak elő. A gyanú szerint számítástechnikai rendszerekkel és adatokkal éltek vissza. Az ombudsman közbenjárására megszüntették az eljárást.

Két 14 év alatti gyermekek trágár üzeneteket küldött egy társuk nevében, erre az osztálytárs anyja feljelentést tett, és a rendőrök a két fiatalt bilincsben állították elő. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azonban elérte a legfőbb ügyésznél, hogy szüntessék meg a csaknem fél éve tartó nyomozást.

A gyerekeket számítástechnikai rendszer és adatok elleni vétség gyanúja miatt vitték be a rendőrségre, és állítólag a szökés veszélye miatt tettek rájuk bilincset. Kihallgatták őket, így kiderült, hogy egyikük szülőjének a számítógépéről küldték el az emaileket. A rendőrök házkutatást tartottak a szülők lakásán és lefoglalták a számítógépüket.

Szabó Máté a gyermekek kiemelt védelemhez való joga miatt vizsgálta ki az ügyet. Kiderült, hogy az előállításról készült rendőri jelentés nem tartalmazta azokat a tényeket, amelyekből az eljáró rendőrök a fiúk támadására, illetve szökésére következtettek.

A rendőrség több hónapig folytatta a nyomozást ismeretlen tettes ellen, többször is kihallgatta a gyermekeket és a szüleiket. A biztos a Csongrád megyei főügyész állásfoglalását is kérte, a válaszban az állt, hogy a rendőrség eljárása megalapozott és törvényes volt. Bár az elkövetőek nyilvánvalóan gyermekkorúak, a cselekménynek számos egyéb olyan következménye lehet, ami indokolja a nyomozás folytatását, áll az Országgyűlési Biztos Hivatalának a közleményében.

Az ombudsman arra figyelmeztetett, hogy a gyermekkor büntethetőséget kizáró ok, a büntetőeljárási törvény alapján gyermekkorú elkövető ellen nem lehet eljárást indítani, illetve a már megindított eljárást meg kell szüntetni. A többszöri kihallgatásra sem volt szükség, mert a fiúk első tanúvallomásából megállapítható volt, hogy a cselekményt ők követték el, abban más nem vett részt.

Szabó Máté az álláspontjáról értesítette a legfőbb ügyészt, aki ez alapján intézkedett a nyomozás megszüntetéséről, derült ki az ombudsman MTI-nek eljuttatott közleményéből. A legfőbb ügyész szerint a nyomozás elrendelése és a gyermekkorúak első kihallgatása jogszerű volt, de ezt követően az eljárást haladéktalanul meg kellett volna szüntetni, mivel egyértelműen megállapítható volt, hogy nem volt más elkövető. Felhívta a megyei főügyészt, intézkedjen, hogy az ügyészek a gyermekkorúakat érintő büntetőeljárások során maradéktalanul tartsák be a jogszabályokat, és fokozott gondossággal ellenőrizzék a nyomozó hatóság tevékenységét.

Rovatok