Index Vakbarát Hírportál

Wifi lesz mindenben

2009. október 16., péntek 08:27

A wifi műszaki fejlődésével foglalkozó szervezet bejelentett egy új szabványt, ami nagyon leegyszerűsíti a vezeték nélküli hálózatok építését. A Wifi Direct technológiát használó eszközök központi egység nélkül tudnak egymáshoz kapcsolódni és fájlokat csereberélni.

Jövőre megjelenik a Direct Wifi szabvány, amivel szakértelem és fejfájás nélkül is hálózatba lehet majd kötni a wifis eszközöket. Mindegyik kütyü egyben miniatűr wifi hotspot is lesz, és tíz méteres körzetben automatikusan egymáshoz kapcsolódnak. A szövetségnek tagja az Intel, a Cisco, az Apple és még háromszáz gyártó. Wifi Direct lesz a telefonokban, számítógépekben, tévékben és játékkonzolokban is. Az előrelépést megkönnyíti, hogy a most kapható wifis kütyüket egy sima szofterfrissítéssel rá lehet majd venni a Wifi Direct szabvány használatára, amennyiben a gyártó veszi a fáradságot, és készít ilyen szofterfrissítést.

Annyiban meglepő a Wifi Alliance bejelentése, hogy a gyártók ezzel maguk alatt vágják a fát. Ha a kütyük központi egység nélkül is tudnak egymással kommunikálni, akkor kevesebb hotspotra lesz szükség. Ugyanakkor a rendszer a bluetooth koporsójába is belever egy szöget. A wifi gyorsabban lemeríti a készülékek akkuját, mint a bluetooth, viszont gyorsabb, és nagyobb fájlokat lehet rajta átmásolni.

Persze a gyártók a hotspotokon elvesző pénzüket könnyen pótolhatják azzal, hogy elkezdenek mindenbe wifit építeni. Jöhetnek a wifis kamerák, távirányítók, zenelejátszók és médiaközpontok.

A Windows 7 egyébként már létre tud hozni olyan ad hoc hálózatot, amelyben több gép tud egymással kommunikálni. Így egy irodában nem lesz szükség wifirouterre ahhoz, hogy a számítógépek össze legyenek kötve. Ez akkor működik, ha megvannak a megfelelő meghajtóprogramok, de ebből valószínűleg nem lesz hiány. Úgy tudjuk, hogy a wifis eszközök dobozára csak akkor kerülhet Windows 7-matrica, ha támogatják ezt a funkciót.

Rovatok