Index Vakbarát Hírportál

Fél gépparkját lecserélte az Apple

2009. október 21., szerda 10:30

A Mac mini erősebb, az iMac nagyobb lett, a MacBook meg tovább bírja akkumulátorral. A legizgalmasabb mégis az új egér, amit gesztusokkal lehet irányítani.

Érdekes, hogy miközben a szeptemberi, show-val megtámogatott „It's only Rock and Roll”-című rendezvényen alig pár érdemleges dolgot mutatott be az Apple, addig kedd este fű alatt szinte teljes gépparkját frissítette. Valamire azért utalt, hogy a cég online boltja három órán keresztül zárva volt: vagy, hogy legyen idő kipakolni a sok új terméket, vagy csak hogy nagyobb legyen a hype, és több reménybeli vásárló gyűljön az oldalra.

Kicsit nagyobb, kicsit gyorsabb

A vásárlók számára legérdekesebb típusok szinte kivétel nélkül megváltoztak. A legkisebb átalakuláson a Mac mini esett át: az alapmodell megőrizte 600 dolláros árát (pedig volt, aki 400 dolcsit jósolt változatlan konfiguráció mellett), viszont kicseréltek benne ezt azt: a processzor 10 százalékkal lett gyorsabb, a memória kétszeresre hízott, a merevlemez 33 százalékkal lett nagyobb.

A MacBook is átalakult. Kicsit változtattak a külsőn, gömbölyűbb lett a forma, és most már egyetlen darabból áll a ház, ami a márkatársakhoz hasonlóan kivehetetlen akkumulátorral jár. Elvileg ez problémát jelenthet, gyakorlatilag viszont a felmérések szerint a júzerek 95 százaléka soha nem nyúl a telephez. A speciális kialakításért cserébe a MacBook mostantól hét órán keresztül bírja töltés nélkül, a 2,13-as processzort 2,26-os, a 160-as merevlemezt 250-es váltotta, míg az ár változatlanul 999 dollár maradt (itthon 280 ezer forint helyett körülbelül 265 ezerért lehet majd megszerezni).

Jóval nagyobb, jóval gyorsabb

A legizgalmasabb változások azonban az iMacet érték: a monitorral egybeépített gép szinte minden elemében átalakult. Először is nagyobb lett, a 20-as modelleket a 21,5-esek, a 24-eseket a 27-esek váltották. A legkisebb gép megkapta a korábbi csúcsmodell alkatrészeit, mostantól az 1200 dolláros (körülbelül 320 ezer forintos) iMacben is 3,06 gigahertzes processzor és 4 gigabájt memória dolgozik. Ebben továbbra is GeForce 9400-as maradt, a többi konfiguráció azonban kiépítéstől függően Ati Radeon HD 4670-et vagy 4850-et kapott, amik jóval nagyobb teljesítményre képesek, mint a korábbi GT 120-as és 130-as Nvidiák.

A 27-es csúcsmodell azonban nemcsak méretében vagy erősebb grafikus gyorsítójában különbözik a többiektől, hanem processzorában is: a 2000 dolláros (körülbelül 530 ezer forintos) iMacbe négymagos, 2,66 gigahertzes Core i5-ös került, ami közel kétszeres teljesítményre képes az előd 3,06 gigahertzes Core 2-eséhez képest (a 24 colos gép egyébként 610 ezer forintba került).

Sokan viszont nyilván annak a hírnek örülnek majd a leginkább, hogy az Apple kinyírta a mindig gyűlölt Mighty Mouse-t, és létrehozta helyette a Magic Mouse-t. A két termék közt jelentős a különbség: míg az előd minimalizmusa öncélú volt, és egy rakás használhatósági probléma fakadt belőle, addig az utódot számos funkcióval ellátták.

Bár ez is csak egyetlen felületből áll (és attól függően funkcionál jobb, vagy bal gombként, hogy melyik oldalán nyomjuk le), eltűnt a görgő és helyét egy trackpad vette át. Az egér ugyanis érintésérzékeny, és ugyanúgy gesztusokkal lehet vezérelni, mint az Apple laptopjait. Ha húzzuk rajta az ujjunkat, az szkrollozásnak minősül. Ha két ujjunkat húzzuk végig a felületen, lapozhatunk, vagy a böngésző tabjai közt válthatunk, ha meg lenyomunk egy gombot a billentyűzeten és úgy szkrollozunk, felnagyítjuk a látott képet.

A hazai forgalmazás várhatóan egy hónapon belül indul.

Rovatok