Index Vakbarát Hírportál

Pengeélen táncolunk a Windows 7-tel

2009. október 22., csütörtök 01:10

Ma már azok is tudják, hogy a Microsoft elkúrta a Vistát, akik a mondat egyik nagybetűs szavát sem tudnák értelmezni. A csapból is az folyik, hogy a Windows 7 jobb, még a régi gépeken is. Az operációs rendszert szinte mindenre feltelepítettük, amin találtunk 16 gigabájt üres tárhelyet.

A Microsoft erősebb hardvert követel a Windows 7 alá, mint ami az operációs rendszer futtatásához feltétlenül szükséges. A Windows 7-et olyan számítógépeken próbálom ki, amelyek a Vistával kudarcot vallottak, és épp csak megfelelnek az előírásoknak.

Voodoo

Első kísérleti alanyom egy hároméves Fujitsu Siemens Amilo Pro V3505. Ennek a gépnek az ad némi jelentőséget, hogy a T-Mobile sokat eladott belőle, amikor belevágott mobilinternetes laptopbizniszbe. Sajnos a gyárban ész nélkül nyomták rá a gépre a Vista Capable matricát. Amikor megjelent a Vista, rögtön kipróbáltam a gépen, de sokáig gond volt a driverekkel, a vártnál rosszabbul teljesített, és hamar visszakerült a helyére az eredeti XP.

Most újra megpróbáltam modernizálni a gépet. A Windows 7 simán elindult az erősen elhasznált és avítt hardveren, a wifi és a vezetékes hálózat rögtön a telepítés után működött. Így a Windows Update azonnal le tudta tölteni az internetről az összes fontos drivert, még a T-Mobile adatkártyája is működött. Egyedül a tapipadhoz kellett manuálisan megkeresni a Synaptics illesztőprogramját.

A Windows 7 az áttetsző interfésszel indított, és processzort kevésbé terhelő otthoni böngészgetés közben nem éreztem semmilyen lassulást. Ugyanolyan észrevétlenül dolgozott a Windows 7, mint korábban az XP. Munka közben kiderült, hogy 1GB RAM-mal nem lehet egyszerre dolgozni és szórakozni, mert 8-10 egyszerre megnyitott böngészőablak simán elfogyasztja a memóriát. Az áttetsző ablakkeretek kikapcsolása érezhetően felgyorsította a gépet, de az is kiderült, hogy érdemes bővíteni: 1,5GB RAM-mal már jutott és maradt is a memóriából.

Erőforrás

Második próbagépem egy Asus S101, és először merészségnek tűnt feltelepíteni rá a Windowst. Csupán 15 gigabájtos a merevlemeze, és a Windows 7 hivatalosan 16 gigabájtot igényel. Itt persze rögtön kiderült, hogy a Microsoft csal, mert a minden extrát tartalmazó Windows 7 Ultimate a tárhelynek csupán a felén terpeszkedett el. Még úgy is maradt 6 gigabájt hely, hogy a rendszer hibernálását segítő fájl elfoglal 800 megabájtot, és a Nokia Ovi Suite is elvett fél gigabájot.

A szerény képességű Atom processzorral felszerelt netbookon is csak a RAM hiánya volt feltűnő, a mai weboldalak ugyanis - beleértve a 2 megabájtos Index.hu-címlapot - sok memóriát elhasználnak. Azt azért jó tudni, hogy ezen a gépen is fut a távirányítós használatra felkészített Media Center, és a Play to funkcióval sikerült zenét sugározni egy wifivel felszerelt tévére.

Kis gömböc?

Megszokott terhelés alatt a Windows 7 nagyjából úgy teljesített, mint a Windows XP. Az viszont csak a következő hónapokban derül ki, hogy milyen gyakran kell majd frissítéseket letölteni, azok mekkorára hizlalják fel az operációs rendszert. És hogy a Windows 7 miként viselkedik tartós terhelés alatt, szoftverek folyamatos feltelepítése és letörlése után is ugyanolyan ép marad-e, mint újkorában. Maradjanak velünk, később beszámolunk a gépek állapotáról.

Rovatok