Index Vakbarát Hírportál

Windows 7 képeken

2009. október 22., csütörtök 01:09 | aznap frissítve

Itt a Windows 7, és tele van új funkciókkal. Kényelmesebb lett a fájlkezelés, a szórakozás, és a júzerek egymásnak is segíthetnek.

Számítógép rugdosása miatt elszenvedett kisebb-nagyobb sérüléseket, idegőrlő újratelepítéstől és kékhaláltól megőszült hajszálakat köszönhetek a Microsoftnak. Pontosabban annak, hogy 8 évig tökölt egy rendes operációs rendszer összerakásával. Néhány hét használat után úgy érzem, hogy a Windows 7 kezdi kisimítani a ráncaimat, és egy valamiben biztos vagyok: a Windows XP-nek takarodnia kell. Lássuk, hogy mivel állt elő a Microsoft.

Látványvilág

A Windows Vista és a Windows 7 kezelőfelülete nagyon hasonló. Az Aero szép áttetsző keretet ad az ablakoknak, a tálcán lévő ikonok és az ablakváltó menü jobban megmutatja, hogy melyik programablakban mi történik. A start menüben kényelmesebben elérhetők a korábban létrehozott fájlok, egyszerűbb lett a mappák elrendezése, kényelmesebb a fájlok kezelése. XP után persze időt kell adni a Windows 7-nek, mert meg kell szokni az újításokat.

Még nem mindegyik szoftver használja ki a Windows 7 extráit, a Mozilla Firefox például még nem jeleníti meg a start menüben a leggyakrabban látogatott weboldalakat, legutóbb bezárt weboldalakat, és a legfontosabb feladatokat, a Chrome és az Internet Explorer viszont igen.

Családi matiné

A hálózat kezelésében sokat fejlődött a Windows 7 az XP-hez képest, ami nem merül ki abban, hogy könnyen lehet wifire csatlakozni, a hálózaton lévő gépek közt böngészni, és gyerekjáték beállítani egy vállalati hálózati nyomtatót. Igazán jó újítások vannak az otthoni használat terén, amit persze csak akkor lehet kihasználni, ha több Windows 7-es gép van a családban. (És ezért vagyok oly morcos amiatt, hogy Magyarországon nincs kedvezményes családi csomag.)

A Windows 7-ben megadható, hogy melyik hálózati kapcsolat irodai, otthoni vagy nyilvános. Az irodában nyilván nem tesszük közzé a családi videógyűjteményünket, nyilvános helyen semmit nem osztunk meg, otthon viszont jó, ha elérjük egymás zenéit, fotóit. Ehhez csupán egy otthoni csoportot kell létrehozni, néhány kattintással, és ha ez megvan, akkor a többi gép már magától megtalálja. A csoportot persze jelszó védi, tehát a szomszéd nem férhet hozzá semmihez, ha véletlenül rákapcsolódik a wifinkre.

Otthoni csoportban akár a többi gép is vezérelhető. Ha például az otthoni pc rá van kötve a hifire meg a tévére, akkor a laptopról is átsugározhatjuk rá a zenéket meg a videókat. Ez a funkció egyébként a DLNA-technológiával kompatibilis tévékkel is működik. Egy laptoppal médialejátszójával beolvastam egy asztali gépen tárolt zenét, de nem a saját hangszóróján játszottam le, hanem egy harmadik eszközön, egy DLNA-s tévén.

Páncélozott ajtó

Már a Windows Vistában alapvetően megváltozott a biztonság, és amíg a júzer önfeledten szörföl és ész nélkül kattint mindenre, addig a háttérben szigorú szabályok gondoskodnak arról, hogy a rendszer túlélje a támadásokat. A felhasználó szempontjából persze csak az a fontos, hogy semmi ne zavarja a munkáját. Éppen ezért a Windows 7 már nem riaszt olyan gyakran, mint a Vista.

A Windows 7 vezérlőpultjában kiterjedt menü foglalkozik a védelemmel, és a legelső helyen lévő műveletközpontban minden megtudható a rendszer állapotáról. Itt lehet elérni a hibaelhárítást is, amely többféleképpen használható. Ezt kipróbáltam hülye júzert szimulálva: tíz perc alatt össze-vissza csatlakoztam wifikre, vezetékes hálózatokra, szándékosan átírtam ip-címeket, mígnem a Windows egyszer csak észrevette, hogy nagyon nem tudok csatlakozni az internetre. Felajánlotta a hibajavítást, és néhány gombnyomás után volt internet.

Ha mégsem jön össze az automatikus javítás, akkor kell barát vagy szakértő segítségét kérni. Erre is van eszköz, a segítség kérése egy baráttól feliratú gombra kell rábökni. Itt fájlba elmentett felvételt lehet készíteni, amelyben lépésenként elmagyarázhatjuk, hogy mit nem sikerült megoldani, vagy közvetlen hozzáférést adhatunk valakinek. Bejelentkezés után az illető távolról nézheti, hogy mit bűvészkedünk.

Itt a lehetőség

A Windows 7 miatt érdemes otthagyni az XP-t, ha van rá pénz, mert a rendszer sajnos igen drága. Persze nagyon sok múlik azon is, hogy a hardvergyártók ezúttal képesek lesznek-e jól működő drivereket írni, és a Microsoftnak a sarkára kell állnia, hogy a boltok polcain egyáltalán ne legyenek éppen csak működő, de Windows 7-tel nem túl kompatibilis gépek és kiegészítők.

Rovatok