Index Vakbarát Hírportál

Windows 7: kizsigerelve

2009. október 22., csütörtök 01:38 | aznap frissítve

Úgy tűnik, hogy a Microsoftnak nyolc év után megint sikerül a bravúr, megint használható operációs rendszert tett le az asztalra a vállalat. Megpróbáltunk fogást találni a Windows 7-en, ezért ahogy csak lehet, megizzasztottuk: számtalan teljesítménytesztben és elemzésben kerestük a választ arra, hogy az új Windows jobb-e, mint elődei.

Megjelent az operációs rendszer, ami talán feledtetni tudja a Vista nevű ballépést. A Microsoft sok munkát fektetett abba, hogy helyrehozza korábbi tévedéseit, persze az is lehet, hogy csak ügyesebben szervezte reklámkampányát, és némileg optimalizálva, majd átnevezve kiadta ugyanazt, amit már három éve is. Jobb lett a Windows 7? Érdemes áttérni rá? A világpremier alkalmából minden oldalról megvizsgáltuk a kérdést.

Először is a hazai bemutatón próbáltuk felmérni, hogy mekkora sikerre számíthat az operációs rendszer. A Mammutba szervezett ünnepségen főleg azok a fanatikusok jelentek meg, akik akár éjfélig is hajlandók fennmaradni, csak hogy telepíthessék a Microsoft operációs rendszerét. Kik ők, és milyen indíttatásból maradtak ébren? Ide kattintva megtudhatja.

Ha nem maradt ébren, és még csak ismerkedik az operációs rendszerrel, tesztünkből megtudhatja, hogy mekkora gyorsulásra számíthat a korábbi verziókhoz képest. Gyorsabb a 7-es mint a jó öreg XP? Vagy mint a Vista? Igaz, hogy lassult a bétához képest? Mennyivel bírja tovább az akkumulátor? Ebből a benchmarkokkal agyonzsúfolt cikkből egy perc alatt mindent megtudhat.

Oké, a Windows 7 talán jobb, mint elődei, de mire képes az ősellenséggel? A Mac OS X Snow Leopard két hónapja jelent meg, és az Apple szerint ez a legfejlettebb operációs rendszer a világon. Megnéztük, hogy képes-e elbánni a Microsoft operációs rendszerével. Melyik alatt gyorsabb ugyanaz a gép? Melyik alatt merülnek le lassabban a telepek? Tényleg csak Macintoshon élvezhető a Photoshop? Lemossa a 7-es az évtizedes gyalázatot? Az évszázad összecsapása egyetlen cikkben.

Akad persze olyan is, aki nem arra kíváncsi, mit lehet kihozni a rendszerből egy csúcsgépen, inkább azt nézné meg, hogyan muzsikál az új OS egy régi hardveren. A Windows 7 elvileg gyengébb konfiguráción is jól érzi magát, megpróbáltuk kideríteni, hogy alkalmas lehet-e az XP leváltására.

Manapság persze már legalább olyan fontos a külső, mint a belső: hiába gyors a rendszer, ha olyan csúf, mint egy kopasz patkány. Bemutatjuk képekben, hogy mire lehet számítani, hogy senkit se érjen meglepetésként a néhány formai újítás meg a Vista óta bepakolt plusz funkció.

Miután kiderítettük, hogy érdemes-e áttérni rá, megnéztük, hogy ön áttér-e majd rá. Függetlenül a termék minőségétől válság van, és egyáltalán nem biztos, hogy sokan ruháznak majd be tízezreket az elvileg stabilabb és gördülékenyebb működésre. Felhívtunk pár gyártót, hogy megtudjuk, hogyan tervezik az áttérést, illetve közzétesszük olvasóink váltással kapcsolatos terveit is.

A kezdet valaminek a vége is egyben, a 7-es érkezésével elbúcsúzunk a nagy elődöktől is. Emlékszik még a Windows 2000 bejelentkezőhangjára? Vagy hogy mikor került Paint a Windowsba? Esetleg van kedvenc háttérképe? Készítse a zsebkendőt, nosztalgikus tárlatvezetésünkön szem nem marad szárazon.

Akinek meg már a torkán jön ki a Windows 7, annak jó hírrel szolgálhatunk: lesz Windows 8 meg Windows 9 is, aztán egyszer csak vége lesz a sorozatnak, és valami egészen újat kapunk. Ha tudni akarja, milyenek lesznek a következő Windowsok, és hogy mi jön utánuk, ne legyen rest ide kattintani.

Rovatok