Index Vakbarát Hírportál

A többség nem támogatja az időzónaugrást

2009. október 27., kedd 12:38

Bár a román sajtóban a múlt héten kifejezetten népszerű téma volt a magyarok időzónaugrása, itthon kevesen támogatják az ötletet, hogy az UTC+1-es időzónából eggyel keletibbre váltsunk. Az Index olvasóinak csak negyede ugrana.

Esténként kereken egy órával tovább lehetne világos Magyarországon, ha elszánnánk magunkat, és átállnánk a tőlünk eggyel keletebbre fekvő, UTC+2-es időzónába, ahová most Románia, Ukrajna, Izrael és a balti államok tartoznak.

Az Index ez irányú kezdeményezése azonban jórészt süket fülekre talált. Bár Európában a spanyolok és a franciák is egy órával előbb járnak, mint az a földrajzi hosszúsági fok alapján indokolt lenne, olvasóink többsége, egészen pontosan 57%-a nem támogatja az időzónaugrást, és csak 25%-uk szeretne a tőlünk egy órával előbb járó országokkal egy zónába tartozni. (További 18% szavazott Honolulura, ami UTC-10, de ők valószínűleg vicceltek.)

A kezdeményezésnek, amelynek bejelentését a téli időszámításra való átállásra környékére időzítettük, jelentőségének megfelelő léptékű socialmedia-kampánnyal ágyaztunk meg. A Facebookon elindult a TimeZoneJump Hungary 2009 rajongói oldala, a frenetikus „Melyik időzónához tartozol?” című játék kíséretében, a Tumblren a vonatkozó blog, a Twitteren a feed, és még a Petition Online-ra is feltettük a magyar parlamenthez intézett petíció szövegét.

Az eredmény? A virálkampány indulása óta a Facebookon több mint 500 rajongója lett az időzónaugrásnak, a Petition Oline-on eddig 368-an írták alá a váltást sürgető petíciót. Ez persze nem sokkal több, mintha egy anarcholiberális hiphopformációnak igyekeztünk volna támogatókat gyűjteni, és a nagy sztárok népszerűségét még csak megközelítenünk sem sikerült – Michael Jacksonnak például több mint tízmillió rajongója van a Facebookon, pedig nem is él.

Beavatkozás a természet rendjébe

A témáról írott cikkünkben szereplő szavazás aztán rávilágított, hogy az Index olvasói alapjában véve konzervatívak, hiszen a szavazóknak csak a negyede támogatná a zónaugrást, míg több mint fele, 57%-a elveti az ötletet. Az ellenérvek között leggyakrabban az a cikkben is felvetett tény fordul elő, hogy az esti világosság a későn fekvő baglyoknak tenne csak jót, a korán kelő pacsirták viszont utálnának sötétben felkelni.

Az Index videóstábja a Parlamentben sem talált túl sok támogatót. Mikola István fideszes képviselő, volt egészségügyi miniszter Tóth Árpádra, egy arizonai cowboyra és a jóistenre hivatkozva vetette el az ötletet , az SZDSZ-es Gulyás József szerint pedig a zónaváltás öncélú beavatkozás lenne a természet rendjébe. A megkérdezett képviselők közül az ugrást Gyenesei István független képviselő „tudná támogatni”, míg Mátrai Márta fideszes képviselőnek „szimpatikus” az ötlet.

A TimeZoneJump Hungary 2009-ről számtalan blogger számolt be, köztük itthon angolul a Pestiside, amelynek szerzője megjegyzi: mivel a kezdeményezés egy élhetőbb, szerethetőbb Magyarországért indult, egészen biztosan le fogják szavazni.

A külföldi sajtóorgánumok közül a román lapok reagáltak legélénkebben a kezdeményezésre. Az Adevărul (nagyjából a román Népszabadság) A magyarok át akarnak állni a román időre címmel írt alapos cikket a kezdeményezésről, míg szatmar.ro, a frontnews.ro és az acasa.ro rövidhírekben számoltak be a TimeZoneJumpról.

Csatlakozni még mindig nem késő.

Rovatok