Index Vakbarát Hírportál

Az IVSZ is támadja a szerzői jogdíjakat

2009. október 30., péntek 13:15 | aznap frissítve

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) levélben fordult az oktatási és kulturális miniszterhez, mert nem szólhatnak bele jogdíjakat meghatározásába, és látni akarják, hogy mire költik el a pénzüket.

Az IVSZarra kéri a kulturális tárcát, hogy számolja fel a szerzői jogdíjak megállapításánál kialakult visszásságokat. Az informatikai cégeket tömörítő szervezet azt kifogásolja, hogy csak a legnagyobb cégek szólhatnak bele a jogdíjak kialakításába, és az érdekvédelmi szervezetek nem fejthetik ki álláspontjukat.

Köztudott, hogy Magyarországon az üres cd-k, dvd-k és memóriakártyák gyártóinak és forgalmazóinak jogdíjat kell fizetniük. Az érintett cégek már a díjszabás elkészítésekor jelezni akarják a véleményüket, de a szerzői jogi törvény tavaly őszi módosítása ezt nem teszi lehetővé. Csak az a szervezet véleményezheti az évente változó jogdíjakat, amelyik az adott termékkategóriában az előző évben keletkezett összes jogdíjbevétel legalább 10 százalékát befizette. Csakhogy az IT-piac meghatározó szereplői egyenként nem érik el ezt az irreálisan magas, 10 százalékos küszöböt.

„A jelenlegi szabályozás szerint az IVSZ, a szakma legjelentősebb érdekvédelmi szervezete sem jogosult arra, hogy a jogdíjak mértékének megállapításakor véleményét kifejthesse. Az érdekvédelmi szervezetek számára a törvény 25 százalékos részesedést ír elő a jogdíjbefizetésekben ahhoz, hogy azok véleményt alkothassanak a díjszabásról. A közös jogkezelést végző Artisjus adatai alapján érintett tagjaink jogdíjbefizetései nem érik el ezt a mértéket” – mondta el Keresztesi János, az IVSZ elnöke. „A tagságunkat érintő szerzői jogdíjak jelentősen befolyásolják a piacot, az egyes szereplők üzletmenetét, hiszen egy dvd esetén a gyártási vagy forgalmazási ár több mint 200 százalékát kell jogdíjként megfizetni, míg Szlovákiában 6, Romániában 3 százalékát.”

„A részvétel, a véleményalkotás lehetősége azért is különösen fontos ezekben a folyamatokban, mert jelenleg a közös jogkezelők elszámolása nem transzparens, azaz a befizetők nem látják tisztán a befizetett jogdíjak felhasználását. Másik oldalról viszont a jogdíjak megfizetésének elmulasztása bűncselekménynek minősül. Ezt a kiegyenlítetlen helyzetet szeretnénk felszámolni, melyhez a szerzői jogi törvény érintett pontjainak felülvizsgálatát kezdeményeztük” – tette hozzá Keresztesi.

Rovatok