Index Vakbarát Hírportál

Kitiltották a Mein Kampfot az App Store-ból

2009. november 10., kedd 10:10

Látszólag teljesen összevissza engednek be, és tiltanak ki alkalmazásokat azok tartalma miatt az App Store-ból az Apple cenzorai. A fejlesztőknél kezd betelni a pohár.

Iphone-fejlesztők már régóta panaszkodnak arra, hogy néha egészen logikátlan módon engednek be, illetve tiltanak ki egyes alkalmazásokat az Apple mobilos szoftverboltjába, az App Store-ba. A cég nem nyilatkozik arról, hogy a szűrés miért működik néha nagyon furán, ahogy arról sem, hogy a szabályozás és engedélyezés milyen arányban automatizált, és mennyire nézik át valódi emberek a százezres kínálatba érkező újabb programokat. Közben pedig egyre újabb, hol vicces, hogy bizarr történetek látnak napvilágot a rendszerből kitiltott, vagy éppen beengedett programokról.

A legutóbbi botrány a Mi Lucha című alkalmazás kapcsán tört ki, ami Hitler Mein Kampfjának spanyol fordítása ebook-verzióban, és minden további nélkül elfogadta a rendszer, 1 dollár 99 centes áron került be a bolt könyvszekciójába, 9 éves kor felettieknek ajánlva, az ikonján egy horogkereszttel. A könyv múlt pénteken került a kínálatba, egy hétvégét töltött a boltban, és hétfő reggelre eltávolították, egyetlen sornyi megjegyzés nélkül.

Visszadobták viszont a Someecards nevű alkalmazást, amiben Roman Polanskin és Hitleren (és rajtuk keresztül a pedofílián és a rasszizmuson) gúnyolódó karikatúrák szerepeltek, azzal a megjegyzéssel, hogy ha ezeket kiveszik a vicceskép-gyűjteményből, a program zöld utat kap az App Store-ba. Külön csavar a történetben, hogy miután az alkalmazás készítői megírták a történetet a blogjukon, a Google azonnal jelentkezett náluk, hogy ha átírják Android operációs rendszer alá az egészet, náluk cenzúrázatlanul megjelenhet.

Minden egy héttel az Asian Boobs című alkalmazás botránya után alig néhány nappal történt: a kevés ruhát viselő távol-keleti lányok képeiből összeállított 2500 darabos gyűjtemény annak ellenére került be az App Store kínálatába, hogy a meztelen képeket az Apple elvileg szigorúan tiltja az App Store programjai között.

Az iPhone-fejlesztők nem győzik hangsúlyozni, hogy nem akarnak beleszólni az Apple politikájába, ami a tiltott tartalmakat illeti, csak azt szeretnék, ha a saját maga által hozott szabályokat következetesen betartaná a cég, legyen szó akár nácikról, akár szexképekről.

Rovatok