Index Vakbarát Hírportál

Félmilliárdot hozott eddig a Modern Warfare 2

2009. november 19., csütörtök 15:00

Óriási bevételt hozott a Call of Duty: Modern Warfare 2, megdöntött minden eddigi rekordot, de fejlesztése is sokba került. Nem is beszélve a marketingköltségekről.

A szoftver elég jól indított: megdöntötte minden idők legjobb 24, majd most 120 órás eredményét is, de a kereslet akkora a játékra, hogy még további csúcstámadásokra is lehet számítani.

Egy nap alatt az amerikai és a brit piac bevételeit figyelembe véve az Xbox 360-ra, PS3-ra és pc-re megjelent Call of Duty: Modern Warfare 2 bevételei elérték a 310 millió dollárt, ami 4,7 milliós darabszámból jött össze. Ezzel sikerült legyőznie a korábbi csúcstartó GTA4-et, ami 3,6 milliós eredményt ért el 24 óra alatt. A játék felülmúlta minden idők legjobban kezdő filmjének, a Sötét lovagnak is az eredményeit, a film bevétele 67 millió dolláros volt az első nap.

De a diadalmenet folytatódott. Az Activision szerint ugyanis a blockbuster forgalmazásának első öt napjában 550 millió dolláros bevételt produkált, amivel megint sikerült megdöntenie minden korábbi rekordot. A GTA4 lemaradása most már azonban nem olyan nagy, a közel hibátlan játék 500 milliót hozott öt nap alatt. De a mozis ellenfelek még most sem rúgnak labdába: öt nap alatt a Harry Potter és a félvér herceg hozta eddig a legnagyobb bevételt, ami 394 millió dollár volt.

A kiadó szerint a premier óta több mint 5,2 millió játékórát töltöttek a gamerek az Xbox Live online rendszerén.

Mindez persze nem volt ingyen. A Los Angeles Times szerint a kiadó körülbelül 40-50 millió dollárt költött a játékfejlesztésre, ami még manapság is jelentős összegnek számít. Ennél azonban sokkal meglepőbb, hogy marketingköltségekre körülbelül 150 milliót szórt el az Activision, tehát legalább háromszor annyit, mint a termék megalkotására.

Rovatok