Index Vakbarát Hírportál

Vidéki idősekre számít a Postafon

2009. november 20., péntek 14:50

Év végéig ötezer, jövőre hetvenezer előfizetőre számít a Magyar Posta. A pénteken elindított szolgáltatás műszaki hátterét a Vodafone adja, a mobilcég postai dolgozók hadát képezte ki az ügyfélszolgálati teendőkre.

Tavaly még a Vodafone is negatívan nyilatkozott a virtuális mobilszolgáltatókról, mert nem láttak olyan üzleti modellt, amellyel jövedelmező szolgáltatást lehetett volna működtetni. Kivéve persze azt, amin ők maguk dolgoztak, a Magyar Postával közösen.

A pénteki sajtótájékoztatón kiderült, hogy a Magyar Posta és a Vodafone nagyjából egy éve készül Magyarország első virtuális mobilszolgáltatójának a beindítására. Ennek az eredménye a Postafon, ami 721 postahivatalban kapható, kizárólag a telefonálásra és üzenetküldésre lett felkészítve, és a tarifák végletesen egyszerűek: az üzenet és a beszédperc is 35 forintba kerül.

A Posta azért lát lehetőséget a mobilszolgáltatásban, mert a levélforgalomban 40-45 százalékos csökkenés várható a következő években, a Vodafone pedig könnyebben tud terjeszkedni. A globális mobilcégnek pedig már vannak tapasztalatai, több országban együttműködik a helyi postával - a magyar modell többek közt a portugál és az ír szolgáltatásra épül.

Szűts Ildikó, a Magyar Posta vezérigazgatója elmondta, hogy az tűzoltók után a postásokban bíznak leginkább az emberek, és ez a mobilszolgáltatás eladásánál is jól jön. A Vodafone segítségével 1700 postai dolgozót képeztek ki ügyfélszolgálati teendőkre, hogy a bizalom mellett szakértelem is legyen a hivatalokban. Beck György, a Vodafone első embere szerint a helyi ügyfélszolgálat a legfontosabb. Háromszáz településen most először nem kell majd buszra vagy vonatra szállni egy mobilszolgáltatás megvásárlásáért, és akkor sem, ha valami baj van a szolgáltatással.

Beck György szerint a Postafon biztosan elviszi a Vodafone néhány ügyfelét, de abban bíznak, hogy összességében bővülést jelent majd az együttműködés. A Magyar Posta az év végéig ötezer ügyfélre számít, jövőre azonban már 70 ezerre.

Magyar postások, szevasztok

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) rögtön reagált az új szolgáltató megjelenésére, és a Magyar Posta belépésével a verseny erősödésére számít. Pataki Dániel, az NHH elnöke szerint a negyedik szereplő megjelenése mindenkinek előnyös, mert tovább csökkenhetnek az árak, miközben nő a választék.

Rovatok