Index Vakbarát Hírportál

Mozgókép-tetoválás selyemből és szilíciumból

2009. november 20., péntek 15:30

Akár bőr alá ültetett tévéképernyőként is működhet a jövőben amerikai kutatók új találmánya, a fotonikus tetoválás. A kijelzőt közvetlenül az idegrendszerre kötik rá, így vizuális adatokat adhat például a viselője vércukorszintjéről.

Három amerikai egyetem (University of Pennsylvania, University of Illinois és Tufts University) közös fejlesztéséről számol be az MIT Technology Review szakfolyóirat: a kutatók új, selyem és szilícium alapokra épülő hibrid félvezető technológiával dolgozó, bőr alá ültethető, az idegrendszer által vezérelt kijelzőkön dolgoznak. A technológiát, amivel egyelőre egereken kísérleteznek, a Philips karolta fel, ők fotonikus tetoválásnak nevezik.

A bőr alá ültetett, 250 nanométer vastag filmen helyezkedik el az a különleges, selyemalapú anyagba ültetett áramkör, fénykibocsátó diódákkal, ami képes a színét változtatni, és ezzel a bőrön átütő tetoválásként megjelenni, ami mozoghat, animációkat játszhat le, kicsit bonyolultabb vezérléssel akár adatokat is közölhet (például a tetoválást viselő vércukorszintjét, vagy más fontos élettani jellemzőjének aktuális állapotát mutathatja). A következő generáció pedig a karunkra tetovált tévé- vagy PDA-képernyőt is hozhat.

A kutatók most azon dolgoznak, hogy az áramköröket összekössék az idegrendszerrel, így a kijelzőnket később akár gondolattal is irányíthatjuk, de a technológia művégtagok precíz mozgatásában is sokat segíthet. A neurosebészeti projekt, amiből a technológia kifejlődött, eredetileg az epilepszia kezelésével foglalkozott, olyan testbe ültethető szerkezeteken dolgoztak, amelyek az epilepsziások életét könnyítik meg. Eközben jöttek rá, hogy a selymet nem löki ki a szervezet, és nem is bomlik le, így a felhasználásával az áramköröket nem kell tokokba zárni beültetés előtt, így hajlékony, és az eddigieknél kisebb és sokkal kevésbé sérülékeny implantátumok készíthetők.

Rovatok