Index Vakbarát Hírportál

Nehezebb lesz korlátozni az internetezőket

2009. november 24., kedd 16:10 | aznap frissítve

Elfogadta az új hírközlési keretcsomagot az Európai Parlament, amit a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a magyar hírközlési piac szempontjából is rendkívül fontosnak tart.

Az NHH közleménye szerint az Európai Parlament jóváhagyásával teljessé vált az európai hírközlés-szabályozási keretrendszer megújítása. A körülbelül 2 éves folyamat eredményeképpen az unió olyan jogszabályi környezetet teremtett, amelynek segítségével a szabályozás lépést tart a technológiai és piaci fejlődéssel és hosszabb távon biztosítja az iparág modern szabályozási hátterét.

Pataki Dániel NHH-elnök szerint az új szabályozás az elkövetkező évtizedre határozza meg az európai hírközlés kereteit. A megújuló szabályozásban az eddiginél is fontosabb szerepet kap a fogyasztói jogok kérdése, illetve a szabályozó hatóságok együttműködése. Az elnök szerint az unióban hatékonyabbá válhat a frekvenciákkal való gazdálkodás, és felgyorsulhat az új generációs hálózatok elterjedése.

Kedden az Európai Parlament nagy többséggel hagyta jóvá az EU hírközlés-szabályozási keretrendszerének eddig még el nem fogadott elemét, az úgynevezett "jobb szabályozás" irányelvet, miután néhány nappal ezelőtt a Európai Tanács már elfogadta a csomagot. A jogszabályok várhatóan decemberben jelennek meg a EU hivatalos közlönyében, és a tagállamoknak legkésőbb 2011. május 24-ig kell hatályba léptetniük az EU-irányelvnek megfelelő nemzeti jogszabályaikat.

A szabályozás erősíti a telefont és az internetet használók jogait, az adatok védelmét. A megszavazott szöveg szerint csak akkor lehet korlátozni az internetelérést, ha ez megfelelő, arányos és szükséges egy demokratikus társadalomban. Az intézkedés során tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelmét és a magánszférához fűződő jogot, és biztosítani kell az előzetes, tisztességes és pártatlan eljárást.

A jogszabály kitér a rádióspektrum használatának harmonizálására, figyelembe véve a digitális televíziózásra történő átállást 2012-ig. Ezen a területen a piacon domináns szolgáltatóknak szét kell választaniuk hálózati infrastruktúrájukat és a szolgáltatásokat kínáló üzleti egységeiket.

Egy másik jogszabály erősíti a fogyasztók jogait, így például arról rendelkezik, hogy a telefonszámot egy napon belül át lehessen vinni egy másik szolgáltatóhoz.

Rovatok