Index Vakbarát Hírportál

A tengerbe zuhant a rakétaember

2009. november 25., szerda 16:53

Valószínűleg az erős szél okozta Yves Rossy balesetét. A rakétaember szerda délután a Gibraltári-szorost akarta átrepülni, de eddig ismeretlen okokból a tengerbe zuhant. Helikopter mentette ki, kórházba vitték, de jól van.

Marokkó és Spanyolország között szerda délután a tengerbe zuhant a rakétaemberként ismert Yves Rossy, a svájci légierő volt vadászpilótája. Rossy a testére erősített hajtóművel és egy kétméteres fesztávolságú szárnnyal próbált meg csúcsot dönteni úgy, hogy negyven kilométert repül Tangerből a spanyol partokig, és a világon elsőként saját szárnyán szeli át a Gibraltári-szorost.

Az 50 éves Rossy szokása szerint egy repülőgépből ugrott ki még Marokkó fölött, majd beindította a testéhez erősített jetpacket. A tervek szerint 13 perces repülés után leállította volna az óránként 220 kilométer sebességre képes hajtóművet, és ejtőernyővel landolt volna a dél-spanyolországi Atlanterrában, de az indulás után húsz perccel a tengerben látták úszni. Helikopterrel mentették ki a vízből, és bár úgy tűnt, nem esett komoly baja, elővigyázatosságból kórházba szállították.

A baleset okát egyelőre nem tudni, de az esemény szervezői szerint elképzelhető, hogy az erős széllökések okozták a balesetet.

Rossy, aki a speciális hajtómű után Fusionmannek, azaz fúziós embernek nevezi magát, utoljára tavaly állított fel rekordot, amikor szeptemberben sikerült 55 kilós, négyturbinás hajtóművével átkelnie a La Manche csatornán. Akkor 3000 méter magasan ugrott ki a repülőgépből, és 10 perc alatt tette meg a levegőben a francia Calais és az angol Dover közötti 37 kilométeres utat.

Rovatok