Index Vakbarát Hírportál

Kipróbálható a felturbózott Firefox

2009. november 27., péntek 16:45

A Microsoft jelentette be elsőként, de a Mozilla akarja előbb kiadni a hardveresen gyorsított grafikus megjelenítést támogató böngészőt. Letölthető egy előzetes.

A Microsoft a múlt héten számolt be arról, hogy az Internet Explorer 9 már a számítógépek grafikus processzorát (a GPU-t) is kihasználja, hogy gyorsabban megjelenjenek a weboldalak. A hardveres gyorsításhoz az eddigi GDI (Graphical Device Interface) helyett a Windows 7-ben bevezetett – de frissítésként a Vistához is elérhető – Direct2D interfészt használják, amely a kétdimenziós asztali megjelenítésben minőségi ugrást jelent.

A rivális Firefox böngészőt fejlesztő Mozilla egyik igehirdetője, Chris Blizzard a hír hallatán rögtön jelezte a Twitteren, hogy ők is dolgoznak a Direct2D-támogatáson: „fogadok, hogy mi leszünk kész előbb :)” – írta. A hétvégén Bas Shouten fejlesztő már ki is adott egy Direct2D-s korai előzetest a brózerből a kísérletező kedvű felhasználóknak.

Amint a blogjában írja: a weboldalak renderelése az új motorral szinte minden esetben gyorsabb, bár látványos javulás elsősorban az animált és átlátszó felületeket használó szájtokon tapasztalt, míg az összetett struktúrájú oldalakon (például a YouTube-on) marginális volt a gyorsulás. A fejlesztő szerint a grafikus elemekben gazdag oldalak – és ezekből egyre több lesz – sokat profitálnak a GPU használatából, ahogy a görgetés is jóval folyamatosabb.

Shouten hangsúlyozza, hogy egyelőre a Direct2D-impementáció elején járnak, de úgy látja, az eredmények máris biztatóak. „Noha a régebbi, D3D10 előtti grafikus kártyákkal és WDDM 1.0 driverekkel rendelkező PC-ken nem lesz jelentős a javulás, idővel egyre több konfiguráció támogatja majd a DirectX 10+-ot. A jövő gépei teljesen akadásmentes grafikai megjelenítésre lesznek képesek olyan webes tartalmak esetében is, mint az SVG vagy a formázott CSS” – állítja.

A Firefox 3.7 tesztverzió új funkciói értelemszerűen csak Windows 7, Windows Server 2008 R2, illetve az október végén kiadott Platform Update-tel frissített Vista és Windows Server 2008 operációs rendszereken használhatók ki, mivel a korábbi kiadások nem támogatják a Direct2D-t. Az előzetesben bevallottan sok hiba van, de DirectX 10-es videokártyákkal jó eséllyel megbízhatóan működik.

Rovatok