Index Vakbarát Hírportál

A Google-ön is Jacko volt a legnépszerűbb

2009. december 1., kedd 16:25

Akárcsak a Yahoonál, a Google-nél is Michael Jackson érdekelte a legtöbb netezőt 2009-ben. Taroltak a közösségi szájtok, a tévéműsorok főszereplői, a Transformers és a Real Madrid. Lady Gaga viszont globálisan csak a hetedik.

A Google hagyományosan az év végén teszi közzé a Zeitgeistet, az év legnépszerűbb keresőszavainak listáját, de mivel idén a Yahoo már december elsején kihozta a 2009-es eredményeket, a Google is még aznap közölte saját eredményeit.

Nincs túl nagy meglepetés: a globális listán a Google-nél is, akár a Yahoonál, Michael Jackson lett a legnépszerűbb, egészen pontosan a leggyorsabban felfelé ívelő sztár, és a további pontosítás érdekében fontos elmondani, hogy a Jacko-tematikán belül első a Thriller, második a Beat It, harmadik a Billie Jean.

A globális korszellemet a listán szereplő többi kifejezésből ítélve egyértelműen a webkettő, a social media és az online közösségek határozták meg: második a Facebook, harmadik a Tuenti, a legnépszerűbb spanyol közösségi szájt, negyedik a Twitter, az ötödik viszont a Sanalika nevű török virtuális világ, amiről Törökországon kívül valószínűleg nem sokan ismernek.

Real-Barca 1-0

A sportban a Real Madrid érdekli a legtöbb netezőt (a Barcelona nincs az első tízben), második a U.S. Open, harmadik az UFC, az Ultimate Fighting Championship, egy amerikai bajnokságsorozat, amely különböző küzdősportok művelőit ereszti össze egymással. A világranglista szórakoztató kategóriáját is természetesen Jacko vezette 2009-ben, második a Transformers, harmadik Eminem.

A Zeitgeist kicsit más képet mutat az USA-ban, pontosabban a google.com domén alatt, ahol a Twitter megelőzte Michael Jacksont, míg a negyedik helyre feljött a Hulu videomegosztó, az ötödikre a Hi5 közösségi oldal.

A hírek között tarolt az új típusú influenza, megelőzve Susan Boyle-t, a háziasszony kinézetű, pacsirtahangú brit tehetséget és Jon & Kate-et, a népszerű amerikai családi valóságsó főszereplőit.

Érdekes eredmények születtek a Google Mobile platformon végzett keresések között: a mozgásban lévő keresőket a Twitteren, Michael Jacksonon és Facebookon kívül elsősorban az Imdb filmadatbázis, a chicagói buszmenetrend és a Bebo érdekelte.

A Zeitgeistben nemcsak a győztesek, a vesztesek is érdekesek, vagyis azok a keresőszavak, amelyek iránt a legnagyobb mértékben csappant meg az érdeklődés 2008-hoz képest. Ebből a szempontból. 2009 legnagyobb globális vesztese érthető okokból a 2008-as pekingi olimpia és a foci-eb lett, megelőzve Heath Ledgert és Barack Obamát. A google.com-on John McCain bukott a legnagyobbat, őt követte az olimpia, Ledger és Obama, az ötödik helyre viszont felzárkózott Sarah Palin, az amerikai politika Herczog Editje.

A magyarországi Google azt ígéri, 2010 januárjában összegzi és teszi közzé az idei eredményeket.

Rovatok