Index Vakbarát Hírportál

Chrome OS fut a Dell netbookján

2009. december 3., csütörtök 15:05

Hivatalosan nem támogatja a Dell a Google nyílt forráskódú operációs rendszerét, de a vállalat egyik programozója hobbiból elkészített egy memóriakulcsról futtatható változatot. Még rengeteg hiba van benne.

Aki még a tesztünk után is úgy gondolja, hogy érdemes kipróbálni a Google félig kész operációs rendszerét, egy Dell netbookkal is nekifuthat az emberpróbáló feladatnak. A pc-gyártó egyik programozója, Doug Anson elkészítette a Chrome OS usb-s verzióját, ami többé-kevésbé kompatibilis a Dell Mini 10v netbookkal.

Anson rájött, hogy a netes szolgáltatásokra támaszkodó Chrome OS elég unalmas netkapcsolat nélkül, úgyhogy első lépésként belebuherálta a rendszerbe a netbook wifis driverét. A megoldás kezdetleges, mert hiába indul be a Chrome OS tizenkét másodperc alatt, a hálózati kapcsolatokat kezelő alrendszer csak 5-10 perc alatt veszi észre az elérhető wifit. Vezetékes kapcsolaton másodpercek alatt van net, de a netbookot nem arra találták ki, hogy hálózati kábelen lógjon.

A Chrome OS kezdetlegességét mutatja, hogy még kikapcsoló gomb sincs a menüjében, tehát ha lefagy (ami ezen a fejlettségi szinten alapfícsör), akkor a netbook főkapcsolójával kell lelőni a rendszert. látható, hogy most még csak megrögzött fanatikusoknak ajánlható a Chrome OS. A fájl szabadon letölthető, egy legalább 8 gigabájtos memóriakulcsra kell kiírni, a blogbejegyzésben szereplő leírás alapján.

Anson próbálkozása az egyik bizonyítéka annak, hogy a következő hónapokban, években szépen kifejlődhet a Google rendszere. Rajta kívül rengeteg olyan fanatikus van, aki nemcsak nézegetni tudja a Linuxra épülő rendszert, hanem bele is tud fejleszteni valamit.

Rovatok