Index Vakbarát Hírportál

Felébredt a kómából a szoftveripar

2009. december 4., péntek 10:41

Jövőre elindul az Intel online szoftverboltja, amit a gyártók előre feltelepítenek majd a netbookokra. A csipgyártó versennyel ösztönzi a programozókat, a legjobb szoftver fejlesztője húszezer dollár értékű csomagot nyer.

Fél évvel ezelőtt még mélyen aludt a szoftveripar, nem vették észre, hogy a netbookon nincs optikai meghajtó. Így pedig nem könnyű szoftvereket telepíteni ezekre a gépekre. Most az Intel pótolja a hiányt, és 2010-ben elindítja a netbookokra szánt szoftverek boltját.

Az Intel fejlesztői hálózatát vezető Scott Apeland szerint rengeteg az érdeklődő. Aki gyorsan bemutatja a szoftverét, amit az online boltba szán, az elsők közt jelenhet meg a kínálatban. Ez kulcsfontosságú, hiszen aki például az első naptárprogramot készíti el, arra valószínűleg rátalálnak a júzerek, írnak róla az újságok. A huszadiknak már nagyon jónak kell lennie, hogy kitűnjön a tömegből.

Érdemes gyorsan fejleszteni, mert az Intel is nagy erőkkel készül a szoftverbolt bemutatójára, Apeland szerint nagyon gyorsan dolgoznak. A hardvergyártók előre feltelepítik majd a szoftverboltot a gépeikre, tehát ha egy felhasználó vesz magának egy netbookot, azonnal vehet magának szoftvereket is.

Az Intel versennyel ösztönzi a fejlesztőket, a legjobb program 20 ezer dollárt értékű fődíjat kap, a következő három helyezett pedig 10-10 ezer dollár értékű díjat vihet haza.

A célpiac egyre nagyobb, az Intel becslése szerint 2009 végéig 50 millió netbookot adnak el. Sokkal kevesebb iPhone volt a júzereknél, amikor az Apple elindította az App Store nevű szoftverboltját. Az App Store sikere ismert: a júzerek már több mint egymilliárd programot letöltöttek, és most százezernél több különféle szoftver kapható.

Az Intel versenyén induló programozók némi előnnyel indulnak, hiszen már most is rengeteg program van Windowsra és Linuxra. Csupán arra kell figyelni, hogy a netbookoknak kicsiny a kijelzőjük és alacsonyabb a felbontásuk, ehhez kell igazítani a kezelőfelületet.

Apeland szerint egyik operációs rendszert sem akarják előnyben részesíteni. Az Atom Developer Program nevű kezdeményezésük először a Windowsra és a Moblinra koncetrál, de később az Adobe Air és a Microsoft Silverlight futtatókörnyezetekre is kiterjesztik.

Rengeteg a potenciális érdeklődő, az Intel fejlesztői hálózatának most nagyjából egymillió havi felhasználója van. Apeland nem tudta megmondani, hogy közülük mennyien fejlesztenek célzottan a netbookokra, de annyit elárult, hogy ezrek csatlakoztak, még mielőtt elérhetővé tették a fejlesztői készleteket.

A szoftverbolt terjesztési modellje hasonló, mint az Apple App Store-é. A fejlesztő kapja meg a szoftver árának 70 százalékát, míg a maradék 30 százalék a szoftverbolt működtetésének a költségeit fedezi. Apeland szeint különösen hasznosak lehetnek a közösségi hálózatok, csevegőprogramok, az online megosztást segítő szoftverek és a jelszókezelők.

Rovatok