Index Vakbarát Hírportál

Ingyen megússza a Microsoft

2009. december 16., szerda 13:08

Az Európai Bizottság megszünteti a Microsoft ellen indított eljárást, mert a cég a Windows európai felhasználóiknak lehetővé teszi, hogy többféle internetes böngészőből válasszanak.

A bizottság azzal vádolta a Microsoftot, hogy a piacvezető Windows operációs rendszer és az Internet Explorer böngésző összekapcsolása sérti  a szabad versenyt szabályait, és a szoftvercég visszaél az erőfölényével.

Brüsszel eltekint minden további birságtól, amennyiben a Microsoft tartja magát vállalásához, hogy a Windows operációs rendszer telepítésekor választási lehetőséget biztosít a felhasználónak, azaz a saját Internet Explorer böngészője mellett felkínálja például a Mozilla Firefox, a Google Chrome vagy az Opera böngészőket is alternatívaként, és lehetőséget biztosít a böngészők későbbi lecserélésére.

A megállapodás értelmében a pc-gyártók Internet Explorer nélkül is adhatnak el Windows operációs rendszerrel futó gépeket.

Brüsszel minden további bizonyíték nélkül az éves globális forgalom 10 százalékát is elérő bírsággal sújthatja a Microsoftot, amennyiben az nem tartja magát vállalásához.

Rovatok