Index Vakbarát Hírportál

Jöhetnek a félkilós laptopok

2009. december 17., csütörtök 12:15 | aznap frissítve

Tajvani kutatók olyan szupervékony csipet fejlesztettek ki, amellyel lényegesen könnyebb és olcsóbb laptopokat, mobiltelefonokat lehet előállítani.

Az észak-tajvani Hszincsuban kormányzati támogatással üzemeltetett Országos Nanoeszköz Laboratórium bejelentette, hogy az eddigieknél kisebb lapkákra több tranzisztort sikerült összezsúfolniuk.

"Ezzel az új technológiával az elektronikai kütyük, mint például a mobiltelefonok, vagy a laptopok kisebbek, könnyebbek és olcsóbbak lehetnek" - mondta Jang Fu-liang intézményvezető. A most kevés laptop könnyebb másfél kilogrammnál, de az új fejlesztéssel a súlyuk akár 500 grammra is lecsökkenhet.

A tajvani kutatók a 16 nanométeres gyártási technológián dolgoznak, ami azt jelenti, hogy a szilíciumlapkára sűrített tranzisztorok között mindössze 16 nanométer a távolság. Az alapterület csökkentésével egyetlen működő processzormag legyártásához kisebb szilíciumlapkákra van szükség, illetve egy szilíciumostyából több hibátlan, vagy nagyobb teljesítményű processzor gyártható.

Az átlagos emberi kézköröm hossza 25 millió nanométer. A kutatók a rendkívüli kihívásokat jelentő 16 nanométeres technológiát tekintik a még elérhető határnak. A jelenlegi tömegtermelésben használt legfinomabb technológia a 32 nanométeres félvezető-gyártási eljárás.

Rovatok