Index Vakbarát Hírportál

Lemondott Pataki Dániel, az NHH elnöke

2009. december 22., kedd 15:30

Hat év után távozik Pataki Dániel a Nemzet Hírközlési Hatóság éléről. Egy évig nem vállalhat munkát olyan távközlési cégeknél, amelyet korábban szabályozott.

Pataki Dániel kedden bejelentette, hogy lemond a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöki posztjáról, és január 31-én távozik a négyszáz fős szakmai szervezettől. Döntését az európai hírközlés-szabályozás megújításának lezárásával, illetve az ezekkel kapcsolatos személyes megbízatásainak sikeres befejezésével indokolta. Szerződése értelmében egy évig nem dolgozhat olyan távközlési cégnél, amelyet az NHH szabályoz.

Pataki nagyjából tíz éve foglalkozik hírközléssel. Először az Andersennél tanácsadóként, majd 2002 júniusától az Informatikai és Hírközlési Minisztérium hírközlésért felelős államtitkára lett. Részt vett az iparág működését meghatározó Elektronikus Hírközlési Törvény elkészítésében, és 2004 január elsejétől a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke. Legutóbb 2008 végén hosszabbították meg a mandátumát öt évre.

Néhány hete Pataki azt nyilatkozta az Indexnek, hogy a szabályozásban nyugodtabb év következik, mert az Európai Unió nemrég elfogadta az új hírközlési keretrendszert, és a tagállamok most azzal lesznek elfoglalva, hogy átültessék a szabályokat  a saját jogrendjükbe. Emellett ebben az időben áll majd fel az új európai távközlési hatóság is, immár várhatóan az új biztos, Neelie Kroes irányításával.

A közel hároméves európai jogalkotási folyamatban meghatározó szerepet játszottak azok a nemzetközi hírközlésszakmai szervezetek – az Európai Szabályozóhatóságok Csoportja – ERG, illetve a Rádió Spektrum-politikai Csoport – RSPG – melyek az elmúlt két évben magyar elnökséggel, Pataki Dániel vezetésével működtek.

Magyarországon a választások is befolyásolják majd az NHH munkáját, hiszen előbb fel kell állnia az új kormánynak, hogy megkezdődhessen az érdemi munka - beleértve a már említett uniós irányelvek átültetését. Emellett a következő években módosítani kell a frekvenciadíjak rendszerét, hogy jobban ösztönözze a mobilinternet terjedését, és dönteni kell a maradék frekvenciák hasznosításáról.

A frekvenciák terén egyrészt dönteni kell arról, hogy a 900 MHz-es tartományban miként lehet bevezetni a 3G-szolgáltatást, másrészt pedig arról, hogy a digitális tévére való átálláskor felszabaduló frekvenciák miként hasznosuljanak.

Rovatok