Index Vakbarát Hírportál

Processzort keres a Sony

2009. december 29., kedd 14:12

Leállították azoknak a csipeknek a fejlesztését, amiket a Sony a PlayStation 4-be szánt, úgyhogy most a keresgélés fázisában tart a cég.

Pár hetes a hír, hogy teljesen leállították a Cell 2 fejlesztését. A sokmagos processzor abortálása sok iparági szereplőnek fájó hír, hiszen bőven akadt olyan gyártó, amelyik a csipre építette volna újgenerációs termékét. Például a Sony: a japán gyártó eleinte rendesen megszívta a bonyolult felépítésű, nehezen programozható és drága csippel, de mára a legtöbb játékfejlesztő megtanult rá optimalizálni, ráadásul közel harmincmillió eladott PS3 után már a Cell gyártási költségeivel sincs probléma.

Cell 2 azonban nem lesz, a PlayStation 4 tehát processzor nélkül maradt. Bár az eszköz megjelenésére még sokat kell várni, már most meg kell határozni, hogy milyen fejlesztés alatt álló alkatrészek kerülnek bele, hogy kikkel érdemes szerződést kötni, hogy milyen irányba megy el a konzol.

A pletykák szerint 2010-ben egészen sok részletet napvilágra hoz majd a Sony a gépről, azt viszont már most is tudni lehet, hogy a japán cég gőzerővel keresi a Cell utódját.

A Kotaku szerint a Cell 2 körüli bizonytalanságok miatt szóba került a szintén rendkívül sok magból felépülő Intel Larrabee is, amit viszont szintén elkaszált a gyártója, és ami már sosem fog abban a formában megjelenni, ahogy a leírásokból megismertük. Úgy látszik tehát, hogy ahová nyúl a Sony, ott csiphalál terem. Egyelőre a pletykák szerint nincs újabb konkrét jelölt, az biztos, hogy a japán cég a jelenlegi Cellnék több lóerőre vágyik, és a lapok úgy tudják, hogy szempont az egyszerűség is: vagy legyen hasonló az optimalizálás, mint a Cell esetében, vagy szimplán csak ne legyen bonyolult.

Rovatok