Index Vakbarát Hírportál

Fertőz a BKV weboldala

2010. január 8., péntek 13:55

Tömegesen kezdett terjedni karácsony után a világhálón egy kártékony programkód. A VirusBuster szerint a fertőzés a BKV webodalát is elérte.

Feltehetőleg orosz hekkerek csempésztek fertőző programkódot a budapesti közlekedési vállalat weboldala, a bkv.hu bizonyos aloldalaira. Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője elmondta: a kártékony JavaScript-program egy orosz webcímen keres további futtatható kódot. Egyelőre a hackerek nem helyeztek el ott semmilyen letölthető tartalmat, így egyelőre nem tudni, mi a támadás célja.

Amint megjelenik valamilyen kód az orosz szerveren, aktiválódik a terjesztési mechanizmus. Ilyen módszerrel valamilyen botnet-összetevőt vagy adatlopó trójait szoktak kiszórni az áldozatok számítógépeire, írja a VirusBuster pénteki közleménye. A vírusirtó cég azt ajánlja az internetezőknek, hogy csak erős védelem mögül nézzenek be a bkv-hu oldalaira.

A BKV lapján is megtalált kód karácsony után árasztotta el az internetet. A támadás több ezer weboldalt érintett világszerte. Megkerestük a BKV-t, hogy tud-e a problémáról, de egyelőre nem reagáltak. A Buhera blog szerint ugyanakkor a kártékony kódokat időközben eltávolították.

Rovatok