Index Vakbarát Hírportál

Kínában nem jogsértő a kalózportálra mutató link

2010. január 26., kedd 15:29

A pekingi bíróság ítélete szerint a Baidu kínai internetes keresőmotor nem követ el jogsértést azzal, hogy keresési eredményeiben az illegális zeneletöltő oldalak hivatkozásait is felsorolja.

Három nagy zenei kiadó, a Universal, a Warner és a Sony BMG 2008 februárjában indított pert a Baidu ellen, hogy kikényszerítse a kalóz letöltő honlapokra mutató linkeknek a keresési eredményekből való törlését.

A pekingi bíróság mostani ítélete szerint a felperesek keresetében szereplő érvek - miszerint a kínai portál segítséget nyújt a kalózfelvételek letöltéséhez, és megsérti ezzel a szellemi tulajdonra vonatkozó szerzői jogokat - nem állják meg helyüket.

"A Baidu keresési szolgáltatásával mindössze az Mp3-fájlokat tartalmazó oldalakat lehet megkeresni, az alkalmazás azonban nem tartalmaz illegálisan beszerzett zenei fájlokat, ezért az üzemeltetők kártérítési felelősséggel sem tartoznak senkinek" - áll a bíróság határozatában.

A lemezkiadók nemzetközi szövetsége, az IFPI két évvel ezelőtt még úgy nyilatkozott, hogy az iparág többmilliárd dolláros vesztesége többek között abból adódik, hogy a kínai internetezők 99 százaléka illegális forrásokból tölt le zenét a világhálóról.

Rovatok