Index Vakbarát Hírportál

Spamelők trükkjével blokkolható a spam

2010. január 26., kedd 10:20 | aznap frissítve

A spamelők kifinomult módszereket fejlesztettek ki, hogy a reklámleveleik biztosan célba érjenek. A védekezésért felelős informatikai szakértők megfejtették a titkot, és ez alapján kifejlesztették tökéletes spamszűrőt.

Minden nap több milliárd reklámlevelet küldenek ki a spamelők a vírussal fertőzött számítógépek segítségével. Ezek a távolról irányítható gépek elrejtik az emailek feladóját, és felgyorsítják a küldés folyamatát.

A spameket küldésekor apróbb változtatásokat rejtenek el a levél szövegében, mert így könnyebben kijátszhatják a szűrőket. A botnetek az üzeneteket egy mintafájl segítségével generálják le, ez meghatározza az üzenet tartalmát, és hogy azt miként lehet módosítani.

A kaliforniai Berkeley egyetem tudósai rájöttek, hogy sok spam elemzésével ők is létrehozhatják az eredeti mintafájlt. Mivel a mintafájl pontosan leírja az összes spamváltozatot, amit a botnet kiküldhet, tehát ennek birtokában létrehozható a tökéletes szűrő. A tudósok a gyakorlatban is kipróbálták az ötletüket, elfogtak egy rakás spamet, és 1000 email elemzésével létrehozták a mintafájlt. Ezt betáplálták egy spamszűrőbe, amely ezután 100 százalékos pontossággal felismerte a kéretlen reklámleveleket.

Biztató a módszer pontossága, és hogy egyetlen valódi levél sem akadt fenn a szűrőn. Ugyanakkor Michael O'Reirdan, egy spamellenes szervezet elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy elég egyetlen percet késni a mintafájl létrehozásával, és máris a spamelők győztek. A hatalmas botnetek ugyanis pillanatok alatt lebonyolítanak egy világméretű spamkampányt.

Rovatok