Index Vakbarát Hírportál

6,66 milliárdot keresett a Microsoft

2010. január 29., péntek 11:14

Rekordot döntött a Microsoft az operációs rendszerek piacán a Windows 7-tel, és a megnövekedett érdeklődés igencsak fellendítette a szoftvercég árbevételét.

A Microsoft csütörtökön bejelentette, hogy a december 31-én véget ért üzleti negyedévben 19 milliárd dolláros forgalmon 6,66 milliárd dollárt keresett. A bevételnek egy része az előző negyedévből származik. A Microsoft ekkor ugyanis már árult olyan Windows Vistát futtató gépeket, amelyeknek a rendszerét a júzerek ingyen Windows 7-re frissíthették. Enélkül 17,31 milliárd dollár volt a cég bevétele.

Október 22 és december 31 között több mint hatvanmillió Windows 7 licencet adott el a Microsoft, ami rekordnak számít az operációs rendszerek piacán. A negyedévben 15-17 százalékkal nőtt a pc-k eladása, ami nem a vállalati szegmensnek, hanem az otthoni felhasználóknak köszönhető.

Öt százalékkal csökkent a Microsoft internetes részlegének a bevétele, és ezen belül 2 százalékot esett az online hirdetésekkel szerzett bevétel. Annak ellenére, hogy az új Bing kereső továbbra is növeli piaci részesedését.

Noha az év utolsó hónapjai a legfontosabbak a játékiparban, az Xbox konzolból csupán 5,2 milliót adtak el, ami 13 százalékos visszaesés 2008 utolsó negyedévéhez képest.

Rovatok