Index Vakbarát Hírportál

Norvégia nemet mond a Microsoftnak?

2010. február 10., szerda 10:30

A Microsoft által kifejlesztett OOXML dokumentumformátum nem felel meg a norvég kormány követelményeinek. Az elektronikus fejlesztéseket irányító norvég kormányzati ügynökség inkább a pdf és az OpenOffice használatát javasolja.

A Microsoft nagy csinnadrattával szabványosította az általa kifejlesztett OOXML fájlformátumot, amit az Office 2007 irodai programcsomag használ (ilyen például a Word által lementett docx, vagy az Excel xlsx végződésű fájl is). Erre azért volt szükség, mert a kormányzati megrendelők a szabványos fájlokat kedvelik, ezekhez ugyanis bárki készíthet szoftvereket.

Mindezek ellenére a norvég kormány úgy döntött, hogy nem érdekli a Microsoft formátuma. A norvég elektronikus kormányzati rendszer felügyelő szervezet (DIFI) tanulmánya szerint az OOXML nem felel meg a kormány követelményeinek. Az ügynökség vitát indít a tanulmányról.

Nem módosítható fájlok esetében a pdf formátumot, irodai munkához pedig az ingyenes OpenOffice által is alkalmazott, szintén szabványos Open Document Format (ODF) használatát javasolja az ügynökség.

A DIFI jelentése többek közt azt kifogásolta, hogy túl kevés program tudja megfelelően szerkeszteni az OOXML-fájlokat. Emellett a jelentés szerint a fájlformátum nem stabil, eddig több mint száz módosító javaslat érkezett, ami összesen ezer nyomtatott oldalt tesz ki.

Rovatok