Index Vakbarát Hírportál

1000 gigabájt lesz a mobilokban is

2010. február 12., péntek 15:26

Sokat elárul a hordozható eszközök jövőjéről a japán Toshiba legújabb fejlesztése. A most még csak drága laptopokban és szerverekben használt SSD-k, azaz a flashmemória alapú adattárolók méretét 90 százalékkal csökkentette, így azok a kisebb okostelefonokban is elférnek.

Most a merevlemezek elterjedtebbek, mint a szilícumcsipekből felépített  SSD-k, az utóbbiak ugyanis nagyon drágák. Japán kutatók megpróbálják elérni, hogy ezek a drága csipek hasznosabbak legyenek, mégpedig azzal, hogy csökkentik a méretét. A Toshiba és a tokiói Keio Egyetem kutatócsoportja 90 százalékkal csökkentette az SSD-k méretét, így azokat könnyebb lesz beépíteni a laptopokba, netbookokba, táblagépekbe és okostelefonokba.

Az új adattároló hordozhatóságát segíti az is, hogy állítólag 70 százalékkal hatékonyabban működik, mint a jelenlegi SSD-k.

Elkészült egy működő prototípus, egy bélyeg méretű lapka, amelyen 1 terabájt - 1000 gigabájt - tárolható. Az eszközt 128 MB-os NAND flashmemóriákból és egy vezérlőcsipből rakták össze. Adatátviteli sebessége 2 gigabit másodpercenként.

Kereskedelmi forgalomban leghamarabb 2012-ben jelenik meg.

Rovatok