Index Vakbarát Hírportál

Orosz fiatalé a legizgalmasabb netes oldal

2010. február 16., kedd 06:52

A chatroulette.com-ra regisztrálva és webkameránkat bekapcsolva véletlenszerű videobeszélgetésekbe keveredhetünk bárkivel, aki szintén ezen az oldalon van. Bár időnként előbukkannak magamutogatók is, volt már olyan, hogy egymástól távoli társaságok elkezdtek együtt bulizni.

Egy moszkvai 17 éves középiskolás fiúé az az internetes oldal, amelyet a legkülönlegesebbnek tartanak az interneten. A chatroulette.com kitalálója és üzemeltetője Andrej Ternovszkij. Az internetes oldal segítségével a felhasználók véletlenszerűen webkamerás kapcsolatot létesíthetnek, és beszélgethetnek egymással a világ bármely pontjáról.

Az oldal felkeltette egy amerikai befektető érdeklődését is. Fred Wilson most New Yorkba hívta a moszkvai fiatalt egy látogatásra. A befektető azt mondta: még nem biztos benne, hogy egy ilyen oldalba érdemes fektetni, de figyelemreméltónak és érdekesnek tartja a szájtot.

Wilson elismerte, hogy a webkamerás, véletlenszerű online csetelésnek vannak veszélyei is: például a kukkolók vagy magamutogatók miatt. De a befektető szerint sok más pozitív dologra is lehet használni. "Több mint egy milliárd netező van a világon, és ez az oldal egy lehetőség arra, hogy a felhasználók között utazzunk" - mondta Wilson.

Ternovszkij a New York Times című lapnak azt mondta: unalomból született meg az oldal ötlete. A fiatal azt mesélte, hogy barátaival elunták, hogy csak egymással beszélgetnek a neten. Így létrehozta az oldalt, ahol véletlenszerűen kiválasztott netezőkkel tudtak csevegni.

A fiú írta a programot, családja pedig állja a szerver és szélessávú internet költségeit. Ternovszkij azt mondta, hogy a legtöbb felhasználó amerikai. Elismerte, hogy néhányan nem túl szép módon használják az oldalt, de szerinte olyan is előfordult már, hogy két fiatal társaság a világ két végén együtt, a webkamerák előtt bulizott. "Ez pedig szerintem nagyszerű" - mondta a fiú.

Rovatok