Index Vakbarát Hírportál

Jön az iPhone-alkalmazások következő generációja

2010. február 17., szerda 16:05 | aznap frissítve

Ma már nem lehet sikereket elérni egy fingóprogrammal, szakértők szerint mostantól már csak a legigényesebb alkalmazások rúghatnak labdába az iPhone-on.

A Macworld Expón elhangzottak szerint rövidesen megérkezik az iPhone-alkalmazások következő generációja. Ezek a programok már jóval bonyolultabbak lesznek, mint az App Store első szoftverei. Közel két évvel ezelőtt ugyanis még elég volt egy pár nap alatt összedobott alkalmazás ahhoz, hogy valaki felhívja magára a figyelmet. Időközben azonban már 130 ezerre nőtt az App Store-ból letölthető programok száma, és egy ilyen erős mezőnyben már nem igazán tud labdába rúgni az, aki nem rak elég hozzáadott értéket a szoftveréhez. A Frog Design termékmenedzsere nem kevesebbet állított, mint hogy a fingóprogramok kora lejárt.

Megtanít golfozni

A rendezvényen egyébként tényleg akadt néhány kimondottan okos program. Például a V1 golf, ami videofelvételt készít, miközben suhintunk egy golfütővel. A videót kielemezve aztán megtudhatjuk, hogy miben különbözik az ütési technikánk a profikétól.

De a mobilprogramok jelentős része már nemcsak önmagáért van, hanem egy szolgáltatás népszerűsítéséért: vannak alkalmazások, amikkel étkezőhelyeket lehet találni, előfordul, hogy maga a vendéglő készíti ezeket.

Sőt, van olyan cég, amelyik az Apple eszközeinek terjedésének hatására átállítja szolgáltatásait. Az egyik étterem például már bejelentette, hogy étlap helyett iPadeket fog felkínálni, amin a fogás neve mellett fotók és videók is megjelenhetnek, hogy a vendégek minél részletesebb tájékoztatást kapjanak a fogások előtt.

Valószínűleg fejlettebb közösségi szolgáltatásokhoz is juthatunk majd: olyan csoportokhoz csatlakozhatunk, amik egy-egy addikcióról próbálnak leszoktatni minket. A laptop ugyan néha otthon marad, a telefon azonban ott lesz akkor is, amikor enni, inni, játszani vagy dohányozni akarunk, nagyobb nyomást lehet gyakorolni tehát a függőre.

Az egyik legizgalmasabb programnak azonban a Wikitude tűnik: ha előkapjuk a mobilt, és bekapcsoljuk a kameráját, a kijelzőn megjelenő videóképre a program rápakolja a hasznos információkat. Mivel a GPS és az iránytű segítségével könnyen kikalkulálható, mit nézünk épp, a mobilon szemlélve a világot látni fogjuk, hogy meddig van nyitva a sarki fűszeres, mi a mai menü az étteremben és hogy mekkora leárazás van a közeli ruhaboltban.

Rovatok